Opoziţia bulgară solicită un referendum pe tema noului cod electoral controversat

Opoziţia conservatoare bulgară a solicitat luni organizarea unui referendum pe tema noului cod electoral controversat, care ar urma să intre în vigoare pentru alegerile europene din 25 mai.

50 afișări
Imaginea articolului Opoziţia bulgară solicită un referendum pe tema noului cod electoral controversat

Opoziţia bulgară solicită un referendum pe tema noului cod electoral controversat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Opoziţia conservatoare bulgară a colectat peste 560.000 de semnături în favoarea organizării referendumului. Parlamentul de la Sofia dispune de-acum de trei luni pentru verificarea valabilităţii tuturor semnăturilor.

Această solicitare a fost lansată de deputaţi ai partidului conservator GERB şi de un comitet de intelectuali, care au participat la manifestaţiile împotriva Guvernului premierului tehnocrat Plamen Oreşarski.

Minim 500.000 de semnături sunt necesare în Bulgaria pentru convocarea unui referendum.

Alegerile europene, programate pentru 25 mai, sunt considerate un prim test pentru Guvernul minoritar al premierului Plamen Oreşarski, învestit la sfârşitul lui mai 2013, contestat în iunie şi iulie şi sprijinit în continuare de către socialişti şi liberali.

Noul cod electoral, adoptat la 4 martie de Parlamentul bulgar, conţine câteva măsuri de combatere a fraudelor, însă nu răspunde altor aşteptări ale opozanţilor Guvernului bulgar.

Aceştia din urmă cer, în special, scăderea pragului electoral la 4% şi implementarea votului electronic.

Preşedintele Rosen Plevneliev, care provine din GERB, şi-a exercitat la 26 februarie dreptul de veto asupra noului cod, apreciind că acesta "nu corespunde aşteptărilor societăţii".

Conform noului cod, buletinele de vot vor fi tipărite la Banca Centrală şi numerotate, cu scopul de a împiedica fraudele.

Cu o zi înainte de alegerile anticipate din mai 2013, Parchetul bulgar a confiscat peste 480.000 de buletine suplimentare dintr-o tipografie privată, fapt care a generat suspiciuni de fraudă din partea partidului conservator GERB al lui Boiko Borisov, aflat la putere la acea vreme.

La sfârşitul alegerilor legislative anticipate din mai, observatorii internaţionali au subliniat "grave încălcări" ale reglementărilor electorale, referindu-se, în special, la practica privind cumpărarea de voturi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici