Opoziţia de stânga din Ungaria, ultimul miting înaintea alegerilor legislative. Reuniunea, ANULATĂ din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile

Alianţa forţelor de stânga din Ungaria, care abia s-a făcut auzită până în prezent, intenţiona să profite de sărbătoarea naţională de sâmbătă pentru a se afirma ca o rivală serioasă a premierului Viktor Orban, favorit în alegerile legislative de la 6 aprilie. Din cauza unor condiţii meteorologice nefavorabile, opoziţia de stânga din Ungaria a fost nevoită să amâne mitingul.

298 afișări
Imaginea articolului Opoziţia de stânga din Ungaria, ultimul miting înaintea alegerilor legislative. Reuniunea, ANULATĂ din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile

Opoziţia de stânga din Ungaria se mobilizează la ultimul miting înaintea alegerilor legislative

UPDATE 15:40 Opoziţia din Ungaria îşi amână mitingul din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile

Opoziţia de stânga din Ungaria a fost nevoită să amâne un miting important programat sâmbătă după-amiaza, din cauza unor condiţii meteorologice nefavorabile, relatează AFP.

"Din cauza furtunii anunţate (sâmbătă) după-amiaza şi rafalelor de vânt deja foarte puternice, am decis să nu ne asumăm riscuri şi am renunţat să mai organizăm reuniunea la ora (locală) 15.00 (16.00, ora României)", au informat organizatorii într-un comunicat, cu doar două ore înainte de începerea manifestaţiei, la care opoziţia aştepta mii de persoane, înaintea alegerilor parlamentare din aprilie.

Opoziţia este nevoită, al doilea an consecutiv, să renunţe la această reuniune anuală importantă împotriva Guvernului, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Organizatorii au anunţat că vor să organizeze altă reuniune, înaintea alegerilor prevăzute la 6 aprilie.

Pe de altă parte, partidul de extremă dreapta Jobbik urma să organizeze o reuniune începând de la ora locală 14.00 (15.00, ora României). Aceasta este prevăzută să se desfăşoare în centrul oraşului, într-o zonă aflată la adăpost de rafale de vânt, în timp ce reuniunea opoziţiei urma să aibă loc la piciorul Podului Elizabeta, pe malul Dunării.

"Miza este importantă pentru opoziţie, deoarece este necesar să arate că are o campanie eficientă, că este capabilă să dea dovadă de unitate şi să-şi mobilizeze simpatizanţii", declara pentru AFP politologul Csaba Toth de la Institutul Republikon.

Dar sarcina se anunţă dificilă, mai întâi pentru că această alianţă a stângii şi formaţiunilor liberale, anunţată la jumătatea lui ianuarie, pare mai degrabă un mariaj între partide partide şi lideri care nu au încredere unii în alţii.

De asemenea, omniprezenţa partidului conservator Fidesz la radio, la televiziune sau pe străzi - unde îşi ia în derâdere adversarii -, face stânga să pară slabă.

Refuzul categoric al puterii de a participa la o dezbatere televizată afectează tot opoziţia. Viktor Orban a fost învins, în trecut, în confruntările faţă în faţă, şi refuză să se mai supună, de atunci, acestui exerciţiu.

Ultimul sondaj, de la 13 martie, efectuat de către Institutul IPSOS, creditează Fidesz cu 32% din intenţiile de vot (20% la începutul lui februarie), alianţa cu 23% (nivel neschimbat) şi partidul de dreapta Jobbik cu 11% (9% anterior).

"Simpatizanţii stângii sunt mai puţin hotărâţi să se prezinte la urne ca cei ai dreptei, ceea ce reprezintă o mare problemă" pentru opoziţie, subliniază Csaba Fodor, un politolog de la Institutul Nezopont Intezet.

"Se poate întâmpla orice în trei săptămâni", apreciază Toth, care nu exclude o revenire a opoziţiei, inclusiv a Jobbik. Acesta şi-a "îmblânzit" imaginea în ultimele luni. S-a îndreptat către tineri şi a renunţat la retorica rasistă.

Atmosfera de "frică" creată de către Guvernul Orban - alimentată de faptul că cel care votează împotriva Fidesz este acuzat că votează împotriva Ungariei - prejudiciază stânga, apreciază Gordon Bajnai, un fost premier tehnocrat, în perioada 2009-2010, şi unul dintre liderii marcanţi ai alianţei.

O majoritate a ungurilor "vrea schimbarea", a declarat el vineri, într-un interviu pentru site-ul de ştiri Index. Însă "problema decisivă este să aflăm dacă frica îi va reţine în casă (sau nu) (pe unguri) în ziua alegerilor", a adăugat el.

- Simbol

Alegerea de către stânga a datei de 15 martie pentru ultimul miting înaintea alegerilor este simbolică. Ea marchează atât Revoluţia de la 1848 împotriva Habsburgilor, cât şi Ziua Libertăţii Presei.

Cele două sunt legate în ţară, deoarece tineri revoluţionari au făcut din libertatea presei prima lor revendicare.

În schimb, Guvernul Orban este acuzat că a redus la tăcere presa, de când a venit la putere, în 2010.

Opoziţia speră să atragă câteva mii de persoane la miting. În afară de Gordon Bajnai vor fi prezenţi fostul premier Ferenc Gyurcsany (2004-2009) şi preşedintele MSZP (socialist) Attila Mesterhazy, care este contracandidatul oficial lui Viktor Orban.

Conservatorii nu au prevăzut o mobilizare, ultima lor demonstraţie de forţă înaintea alegerilor urmând să aibă loc la 29 martie, printr-un "marş al păcii", organizat de către un ONG apropiat.

Şeful Guvernului va vorbi în faţa sediului Muzeului Naţional, de unde a pornit Revoluţia de la 1848. El urmează să susţină un "discurs calm", în care va sublinia asupra "succeselor Guvernului", ca de exemplu scăderea preţului la energie pentru utilizatorii casnici, punctul central al campaniei sale, apreciază politologul Csaba Fodor.

În urmă cu doi ani, Viktor Orban a ales această tribună pentru a critica dur Uniunea Europeană (UE). "Nu vom mai fi o colonie", spunea el, respingând "diktatele" Bruxelles-ului.

În perioada respectivă existau tensiuni puternice cu UE, care a cerut Guvernului, în mai multe rânduri, să revadă legi considerate "liberticide" în domeniile presei, justiţiei sau independenţei Băncii centrale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici