Opoziţia kîrgîză înlătură de la putere Guvernul. Preşedintele ţării a fugit

Liderii opoziţiei din Kîrgîzstan au anunţat miercuri înlăturarea de la putere a Guvernului după confruntări violente între poliţie şi opozanţi, soldate cu moartea a zeci de persoane şi cu fuga preşedintelui acestei ţări din Asia Centrală, Kurmanbek Bakiev.

24 afișări
Imaginea articolului Opoziţia kîrgîză înlătură de la putere Guvernul. Preşedintele ţării a fugit

Opoziţia kîrgîză înlătură de la putere Guvernul. Preşedintele ţării a fugit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bakiev, căruia opoziţia îi cerea demisia, a părăsit capitala Bişkek în cursul serii, îndreptându-se într-o direcţie necunoscută, potrivit unei surse aeroportuare.

Premierul său, Daniar Usenov, i-a "transmis o scrisoare de demisie", după negocieri cu unul dintre liderii opoziţiei, Temir Sariev, a anunţat acesta din urmă pentru postul de radio kîrgîz Azattyk.

Ulterior, opoziţia a format "propriul Guvern", având-o la conducere pe fostul ministru de Externe Rosa Otunbaieva, a adăugat Sariev.

Regimul lui Bakiev a căzut după ce sute de manifestanţi au luat cu asalt Parlamentul şi sediul preşedinţiei din Bişkek, în cadrul confruntărilor soldate cu 47 de morţi şi 400 de răniţi, potrivit unui oficial din cadrul Ministerului Sănătăţii, care a precizat că bilanţul ar putea creşte.

"Aproape 100 de persoane au fost ucise în timpul violenţelor" din ţară, a declarat, la rândul său, unul dintre liderii opoziţiei, Omurbek Tekebaiev, într-o alocuţiune adresată naţiunii şi difuzată de televiziunea publică, ocupată de manifestanţi.

Sediul Parchetului general a fost incendiat, a constatat un jurnalist al AFP.

Primele incidente au izbucnit când poliţia a încercat în zadar să disperseze manifestanţii reuniţi în apropiere de sediul opoziţiei.

În urma confruntărilor violente, autorităţile au decretat stare de urgenţă şi au impus "restricţii de circulaţie". Situaţia a degenerat ulterior, când forţele de securitate au deschis focul şi au folosit gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare împotriva manifestanţilor.

Preşedintele Bakiev, el însuşi ajuns la putere printr-o revoluţie în martie 2005, este criticat pentru modul autoritar de guvernare şi nepotism.

El a "părăsit aeroportul din Manas în jurul orei locale 20.00" (17.00 ora României) la bordul unui avion în care "au urcat maxim cinci persoane", potrivit unui oficial din cadrul aeroportului, care nu a putut preciza în ce direcţie se îndrepta aeronava.

La Bişkek, casa lui Bakiev a fost jefuită şi incendiată de persoane necunoscute, care au ieşit cu saci mari de plastic plini cu haine, lenjerie şi veselă, potrivit unui corespondent al Interfax.

Incertitudinea se menţine în privinţa sorţii ministrului de Interne Moldomusa Kongantiev. O sursă din cadrul ministerului, presa independentă şi organizaţiile neguvernamentale susţin că acesta a fost ucis la Talas (nord-vest) în timpul confruntărilor, dar un purtător de cuvânt al ministerului a dezminţit aceste informaţii.

Rusia şi Statele Unite, care au fiecare câte o bază militară în această fostă republică sovietică, au făcut apel la calm.

Washingtonul s-a declarat miercuri "foarte preocupat" de situaţia din Kîrgîzstan şi a deplâns violenţele din Bişkek, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, PJ Crowley.

Washingtonul dispune pe aeroportul din Manas de o bază aeriană cheie pentru operaţiunile sale în Afganistan, prin care tranzitează o mare parte dintre soldaţii mobilizaţi pe teren.

La rândul său, premierul rus Vladimir Putin a dat asigurări că Rusia nu are "nicio legătură" cu ciocnirile violente dintre opozanţi şi poliţie în Kîrgîzstan.

La rândul său, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, s-a declarat foarte îngrijorată de situaţie şi a cerut Guvernului şi opoziţiei kîrgîze să dea dovadă de "reţinere" şi să poarte un dialog.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a lansat un nou apel "la dialog şi la calm, pentru a se evita o nouă vărsare de sânge".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici