Opoziţia poloneză vrea ca Varşovia să preia controlul anchetei accidentului de la Smolensk

Opoziţia conservatoare, de dreapta, a cerut joi ca Polonia să preia controlul asupra anchetei în curs, în Rusia, privind cauzele accidentului aeronavei prezidenţiale poloneze, denunţând puncte slabe în cadrul anchetei ruse.

16 afișări
Imaginea articolului Opoziţia poloneză vrea ca Varşovia să preia controlul anchetei accidentului de la Smolensk

Opoziţia poloneză vrea ca Varşovia să preia controlul anchetei accidentului de la Smolensk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Deputaţii din cadrul partidului Dreptate şi Justiţie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui mort în accident, au prezentat un proiect de rezoluţie parlamentară în acest sens, la o zi după ce presa poloneză a difuzat imagini de la locul accidentului, unde persoane curioase pot găsi, în continuare, bunuri personale ale victimelor.

"După ceea ce am putut vedea ieri (miercuri) în presă, această situaţie necesită o reacţie fermă din partea Poloniei. Este datoria statului polonez să conducă această anchetă", a declarat jurnaliştilor Mariusz Blaszczak, purtătorul de cuvânt al PiS.

Ancheta principală asupra cauzelor accidentului este efectuată de Rusia. Polonia a lansat propria sa anchetă, independentă, în cooperare cu autorităţile ruse.

Această operaţiune comună a celor două ţări este reglementată de Convenţia de la Chicago, semnată în 1944, potrivit căreia statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul este cel responsabil cu ancheta.

"Această rezoluţie este direct legată de îndoielile, care se vor înmulţi, asupra felului în care este efectuată ancheta" de către autorităţile ruse, se arată în textul supus votului Parlamentului.

"Această anchetă este defectuoasă", a apreciat Arkadiusz Mularczyk, deputat PiS.

Presa poloneză a denunţat în mai multe rânduri, în ultimele zile, absenţa informaţiilor oficiale asupra evoluţiei anchetei desfăşurată de Rusia, dar mai ales absenţa unor probe tangibile ale cooperării ruso-polone. Presa critică în special faptul că în Polonia nu au ajuns încă, până la această dată, cutiile negre ale aeronavei prezidenţiale.

"Se împlinesc patru săptămâni de când trăim într-un haos în domeniul informaţiilor, în Polonia", afirmă deputatul PiS, Jaroslaw Zielinski.

"Facem apel către premier să ceară imediat autorităţilor din Rusia să transfere părţii poloneze gestionarea anchetei asupra catastrofei", se arată în acest proiect de rezoluţie, depus joi la Parlament.

Varşovia a cerut, miercuri, autorităţilor ruse să efectueze noi căutări la locul catastrofei, dar să asigure şi o mai bună protecţie a locului respectiv.

Fotografii cu mai multe obiecte personale, între care un potofel, bancnote, o bucată de peliculă de film, răspândite în noroi, au fost difuzate miercuri de televiziunile poloneze.

Potrivit ambasadei Poloniei la Moscova, patrule din cadrul poliţiei ruse au revenit miercuri seara să supravegheze locul accidentului.

Ministrul polonez al Afacerilor Interne, Jerzy Miller, dar şi procurorul general al ţării, Andrezej Seremet, au efectuat, miercuri, o vizită la Moscova, pentru a se întâlni cu responsabilii ruşi ai anchetei.

În acest accident aviatic, produs la 10 aprilie, lângă Smolensk, au murit toţi ocupanţii avionului, între care preşedintele Lech Kaczynski, soţia acestuia, Maria, şi alţi înalţi oficiali politici şi militari polonezi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici