Opoziţia siriană cere "demisia imediată" a lui Bashar al-Assad

Opoziţia siriană, reunită de miercuri în Antalya, în Turcia, cere "demisia imediată" a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, potrivit unei declaraţii comune care a fost citită joi de organizatori.

200 afișări
Imaginea articolului Opoziţia siriană cere "demisia imediată" a lui Bashar al-Assad

Opoziţia siriană cere "demisia imediată" a lui Bashar al-Assad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Delegaţii reuniţi în staţiunea balneară Antalya, în sudul Turciei, "cer demisia imediată a preşedintelui Bashar al-Assad din toate funcţiile pe care le ocupă", potrivit textului.

Opozanţii cer, de asemenea, "organizarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale libere şi transparente într-un termen care să nu depăşească un an", după demisia lui Assad, subliniază documentul, întâmpinat cu aplauze.

Militanţii promit "să facă tot ce le stă în putinţă pentru a înlătura regimul" sirian.

"Congresul pentru schimbare în Siria" a adresat, de asemenea, un mesaj important comunităţii internaţionale care a făcut presiuni asupra regimului de la Damasc pentru reforme politice, opunându-se "oricărei intervenţii străine" ca cea din Libia.

"Trebuie făcut totul pentru păstrarea unităţii şi integrităţii teritoriale a Siriei", continuă documentul.

De la declanşarea, la jumătatea lui martie, a manifestaţiilor de contestare a regimului, circa 1.100 de persoane au fost ucise de forţele de securitate siriene, potrivit opoziţiei.

Circa 300 de opozanţi şi militanţi, majoritatea exilaţi în străinătate, care s-au reunit într-un hotel luxos din Antalya pentru o primă reuniune de o asemenea amploare, au respins amnistia generală proclamată marţi seara de preşedintele sirian.

Agenţia oficială Sana a anunţat miercuri că preşedintele Assad a ordonat formarea unei comisii care să se ocupe de stabilirea cadrului unui dialog naţional.

"Bashar al-Assad va fi cel care va avea nevoie de amnistie pentru că şi-a ucis poporul", a declarat Mulhem al-Drubi, purtătorul de cuvânt al Fraţilor Musulmani, prezent în Antalya.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici