Opt militari, arestaţi pentru un presupus complot împotriva unui membru al Guvernului turc

Opt militari turci au fost arestaţi de autorităţi în cadrul unei investigaţii privind un presupus complot ce îl viza pe vicepremierul ţării, a anunţat sâmbătă armata pe site-ul său de Internet.

24 afișări
Imaginea articolului Opt militari, arestaţi pentru un presupus complot împotriva unui membru al Guvernului turc

Opt militari, arestaţi pentru un presupus complot împotriva unui membru al Guvernului turc

Acest personal militar a fost plasat sub control judiciar într-o cazarmă după o percheziţie efectuată vineri seara de un procuror civil la sediile forţelor speciale ale armatei terestre, precizează un comunicat publicat pe Internet.

Textul nu precizează dacă aceştia vor fi audiaţi de procuri şi eventual deferiţi unui tribunal.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan l-a primit sâmbătă pe şeful Statului Major al armatei, generalul Ilker Basbug, pentru o întrevedere de aproape trei ore, care nu figura în agenda sa.

"Premierul s-a informat în legătură cu evoluţia securităţii interne şi externe", subliniază comunicatul laconic al serviciilor de presă ale lui Erdogan, în legătură cu întâlnirea.

Publicaţiile turce au evocat, săptămâna trecută, după arestarea apoi eliberarea a doi ofiţeri, ipoteza că aceştia urzeau un complot împotriva vicepremierului Bulent Arinc şi planificau un atac împotriva lui, ei fiind arestaţi de poliţie nu departe de locuinţa acestuia din centrul capitalei turce.

Pentru moment nu se ştie dacă cei doi ofiţeri, un maior şi un colonel, figurau printre cei opt militari reţinuţi.

Potrivit unui comunicat al armatei publicat după incident, cei doi bărbaţi desfăşurau o anchetă cu privire la un trădător ar armatei suspectat a fi autorul scurgerilor de informaţii.

Unele articole i-au legat pe cei doi bărbaţi de suspecţii citaţi în ancheta asupra Ergenekon, o presupusă reţea ultranaţionalistă care urmărea să răstoarne Guvernul islamo-conservator, o afacere de care în prezent se ocupă justiţia.

Acest nou caz a alimentat zvonurile privind tensiunile tot mai mari dintre Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP) al premierului Recep Tayyip Erdogan, care are origini islamiste, şi armata care se vrea un garant al Constituţiei laice a Turciei şi care a comis patru lovituri de stat din 1960.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici