Ordin de expulzare pentru cea mai mare tabără de nomazi din Marea Britanie

Executorii judecătoreşti şi poliţia au început, luni, să ia poziţii în jurul celei mai mari tabere ilegale din Marea Britanie, la est de Londra, în baza unui ordin de expulzare, în timp locuitorii şi municipalitatea purtau ultimele discuţii.

536 afișări
Imaginea articolului Ordin de expulzare pentru cea mai mare tabără de nomazi din Marea Britanie

Ordin de expulzare pentru cea mai mare tabără de nomazi din Marea Britanie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Circa 240 de nomazi din Irlanda s-au instalat pe un teren de 2,4 hectare situat în apropiere de Basildon, un oraş nou aflat la 40 de kilometri est de Londra.

Municipalitatea, care le reproşează că ocupă ilegal un teren de pe centura verde protejată a Londrei, a obţinut evacuarea lor după zece ani de bătălie juridică.

Militanţii au venit în sprijinul rezidenţilor, care se opun demolării taberei şi unii chiar s-au legat de baricadele înălţate în jurul taberei.

Mai multe familii, care includ în special persoane în vârstă şi tineri, au părăsit tabăra înainte de expulzarea programată luni, dar aproximativ 200 de persoane sunt hotărâte să rămână la faţa locului, în Dale Farm.

Kathleen McCarthy, o purtătoare de cuvânt a nomazilor, a explicat luni dumineaţă pentru BBC că expulzarea va "distruge vieţilor oamenilor" şi îi va "lăsa în stradă".

Aceste persoane sunt proprietarele majorităţii terenurilor dar municipalitatea din Basildon le acuză că au încălcat legea atunci când nu au cerut autorizaţie de construcţie.

Municipalitatea din Basildon le-a propus locuinţe sociale locuitorilor din Dale Farm, dar majoritatea au refuzat, loiali modului lor de viaţă.

Tony Ball, consilier municipal, a apărat expulzarea dând asigurări că a "epuizat toate soluţiile alternative". El şi-a exprimat speranţa că demolarea taberei se va face "paşnic şi în calm".

Rezidenţii au fost susţinuţi de actriţa britanică Vanessa Redgrave, venită să le spună cât de "consternată este că o astfel de evacuare poate fi susţinută de Guvern".

Un fost consilier al Naţiunilor Unite privind evacuările forţate, Yves Cabannes, a afirmat, în această săptămână, că o astfel de expulzare este o "încălcare a dreptului internaţional".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici