Orientul Mijlociu, afectat de furtuni violente, după mai multe luni de secetă

Rafale violente de vânt şi precipitaţii abundente s-au abătat de sâmbătă asupra Orientului Mijlociu, provocând moartea a cel puţin cinci persoane, după mai multe luni de secetă şi temperaturi estivale.

42 afișări
Imaginea articolului Orientul Mijlociu, afectat de furtuni violente, după mai multe luni de secetă

Orientul Mijlociu, afectat de furtuni violente, după mai multe luni de secetă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rafale de vânt de peste 100 de kilometri pe oră, valuri de zece metri pe coastă, nori de nisip în interiorul continentului, scăderi bruşte de temperatură, ploi puternice şi chiar furtuni de zăpadă se înregistrează în ultimele zile în această regiune.

În Egipt, o uzină cu şase etaje s-a prăbuşit duminică la Alexandria (nord), provocând moartea a trei muncitori şi rănirea gravă a altor şase, a declarat un oficial din cadrul serviciilor de securitate, potrivit căruia accidentul a fost provocat de furtuna care a "fragilizat fundaţia" clădirii.

Echipele de salvare căutau alţi muncitori printre dărâmături, numărul acestora fiind de aproximativ 30 în momentul accidentului. Astfel de accidente sunt destul de frecvente în Egipt, unde normele de construcţie sunt de obicei ignorate.

Sâmbătă, o femeie în vârstă de 45 de ani a murit la Tripoli, în nordul Libanului, când un palmier smuls din rădăcini de vânt a căzut peste maşina ei. Un turist rus în vârstă de 41 de ani s-a înecat, fiind luat de vânt în timp ce se afla pe malul mării la Netanya, la nord de Tel Aviv.

Un cargou moldovean a naufragiat duminică la 15 kilometri în largul portului israelian Ashdod. Cei 11 membri ai echipajului au fost salvaţi de o altă navă, dar pentru moment nu se ştie dacă vaporul lor transporta substanţe periculoase.

În cursul după-amiezii, o navă de transport italiană a întâmpinat dificultăţi în largul Marsa Matrouh (nord-vestul Egiptului). Potrivit agenţiei italiene Ansa, aceasta este încărcată cu vopseluri şi răşini.

Rafalele de vânt şi lipsa vizibilităţii au perturbat unele zboruri pe aeroporturile din Beirut, Tel Aviv, Alexandria sau Cairo şi au obligat autorităţile să închidă porturile din Liban, Haifa (nordul Israelului), Alexandria şi Dekheila (nordul Egiptului), precum şi opt porturi egiptene de la Marea Roşie.

În Liban, mai multe rute importante de coastă au fost inundate şi închise circulaţiei. La munte a căzut prima zăpadă, spre marea uşurare a proprietarilor din staţiunile de schi, chiar dacă şoferii au apreciat mai puţin drumurile acoperite de polei şi ambuteiajele de dimineaţă.

Zăpada şi ploaia au căzut din abundenţă pe platoul Golan, teritoriu anexat de Israel, unde stratul de zăpadă a crescut la 70 de centimetri pe Muntele Hermon. Şi Damascul a fost afectat de o furtună de zăpadă, care a adus puţină speranţă în această ţară care suferă de secetă de patru ani.

În Iordania, afectată de furtuni de nisip, serviciile de meteorologie anticipează ploi abundente şi zăpadă spre sfârşitul zilei, autorităţile temându-se de inundaţii.

În Egipt, un nor de nisip limita vizibilitatea la 300 de metri în capitală. Furtuna perturba astfel circulaţia pe canalul Suez: traficul pe această arteră strategică a comerţului maritim mondial era închis la Mediterană şi întârziat din Marea Roşie.

În toată regiunea, intemperiile au provocat pene de electricitate. Numeroşi copaci au fost scoşi din rădăcini, dintre care peste 120 numai la Tel Aviv, în timp ce indicatoarele rutiere au fost distruse. Aproximativ 30 de persoane au fost uşor rănite în Israel din cauza acestor incidente, potrivit televiziunii publice.

Potrivit serviciilor de meteorologie egiptene, vremea nefavorabilă va continua luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici