Osama ben Laden, susţinut de o reţea islamistă care avea legături cu serviciile secrete pakistaneze

Telefonul mobil al curierului lui Osama ben Laden, recuperat în urma raidului în care cei doi au murit, conţinea contactele unui grup care are legături cu serviciile de informaţii pakistaneze, afirmă oficiali americani citaţi de ediţia online a New York Times.

313 afișări
Imaginea articolului Osama ben Laden, susţinut de o reţea islamistă care avea legături cu serviciile secrete pakistaneze

Osama ben Laden, susţinut de o reţea islamistă care avea legături cu serviciile secrete pakistaneze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit surselor citate, ben Laden se folosea de gruparea Harakat-ul-Mujahedeen pentru reţeaua de susţinere din Pakistan. Există însă semne de întrebare privind legăturile pe care acest grup le are cu serviciile de spionaj pakistaneze.

Experţii americani au stabilit că liderii grupării Harakat au legături cu oficiali din cadrul serviciilor de spionaj pakistaneze.

Deocamdată nu există dovezi că aceste contacte au vreo legătură cu protecţia de care beneficia liderul reţelei teroriste al-Qaida.

Cu toate acestea, la Washington continuă să fie semne de întrebare privind modul în care liderul al-Qaida a reuşit să locuiască ani întregi la Abbottabad, un oraş unde locuiesc în principal militari pakistanezi.

"Este o pistă serioasă", a declarat un oficial american.

Gruparea Harakat are o reţea de contacte în jurul oraşului Abbottabad, facilitând astfel prezenţa lui ben Laden acolo, liderii organizaţiei islamiste având legături la nivel înalt cu al-Qaida şi cu membri ai serviciilor de spionaj pakistaneze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici