OSCE: Nereguli semnificative la numărarea voturilor în alegerile prezidenţiale din Kîrgîzstan

Observatorii OSCE au relevat "nereguli semnificative" la numărarea voturilor exprimate în alegerile prezidenţiale din Kîrgîzstan, dar s-au arătat moderat optimişti în legătură cu democraţia din această fostă republică sovietică instabilă din Asia Centrală.

81 afișări
Imaginea articolului OSCE: Nereguli semnificative la numărarea voturilor în alegerile prezidenţiale din Kîrgîzstan

OSCE: Nereguli semnificative la numărarea voturilor în alegerile prezidenţiale din Kîrgîzstan (Imagine: Alin Matei/Mediafax Foto)

"Campania a fost deschisă şi a respectat libertăţile fundamentale. Însă acest lucru a fost eclipsat de nereguli semnificative în ziua alegerilor, în special la numărarea voturilor", a apreciat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), într-un comunicat.

"Suntem moderat optimişti cu privire la viitorul democraţiei în Kîrgîzstan. Este necesar în continuare un efort semnificativ la toate nivelurile în această ţară, pentru onorarea angajamentului său de organizare a unor alegeri democratice", a declarat conducătorul misiunii de observatori, Walburga Habsburg Douglas.

Scrutinul a fost câştigat din primul tur de către premierul Almazbek Atambaiev, cu aproximativ 63 la sută din voturi.

El devansează doi candidaţi naţionalişti care au criticat încă de duminică desfăşurarea scrutinului, dar fără să anunţe dacă intenţionează să organizeze manifestaţii.

Acestea sunt primele alegeri prezidenţiale de la revoluţia sângeroasă din aprilie 2010, prin care a fost îndepărtat de la putere fostul preşedinte Kurmanbek Bakiev, şi de la violenţele interetnice din iunie anul trecut.

Atambaiev, în vârstă de 55 de ani, este cunoscut ca un om al consensului, obişnuit cu negocierile politice în această ţară afectată de divizări etnice, sociale şi geografice.

El a reuşit să menţină o coaliţie guvernamentală timp de un an, deşi partidul său social-democrat a ieşit al doilea în alegerile legislative, după naţionaliştii de la Ata-Jourt.

Atambaiev a făcut parte din facţiunea moderată a alianţei heteroclite a revoluţionarilor care l-au îndepărtat pe Bakiev de la putere. El a ajuns la putere în echipa Rosei Otumbaieva, care a deţinut preşedinţia interimară de la revoluţie şi până în prezent.

Kîrgîzstanul are de anul trecut o nouă Constituţie care limitează puterile şefului statului şi instaurează primul regim parlamentar în Asia Centrală, în speranţa pacificării ţării.

Stabilitatea acestei foste republici sovietice este extrem de importantă pentru Statele Unite, care dispune pe teritoriul acesteia de o bază aeriană esenţială pentru trupele staţionate în Afganistan. Rusia are, de asemenea, infrastructuri militare pe teritoriul kîrgîz.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici