Pakistanul blochează trecerea convoaielor NATO, acuzând ISAF că a ucis trei militari

Pakistanul blochează temporar, joi, trecerea convoaielor de aprovizionare ale NATO prin posturile de la frontiera cu Afganistanul, după ce a acuzat forţa internaţională că a ucis trei militari pakistanezi într-un raid cu elicoptere, au anunţat oficiali citaţi de AFP.

24 afișări
Imaginea articolului Pakistanul blochează trecerea convoaielor NATO, acuzând ISAF că a ucis trei militari

Pakistanul blochează trecerea convoaielor NATO, acuzând ISAF că a ucis trei militari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am suspendat trecerea convoaielor de aprovizionare a NATO pentru moment, din motive de securitate", a declarat un reprezentant al corpului militar al gărzilor de frontieră, sub acoperirea anonimatului.

Alţi doi ofiţeri de la postul de frontieră Torkham, din cunoscuta strâmtoare Khyber, au confirmat informaţia prin telefon.

Strâmtoarea Khyber este principala axă rutieră de aprovizionare pentru Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) a NATO, care luptă împotriva talibanilor în Afganistan.

Militarii pakistanezi au acuzat forţa NATO din Afganistan că a ucis trei soldaţi joi, într-un raid cu elicoptere care au trecut frontiera, al patrulea incident de acest gen în mai puţin de o săptămână, iar Alianţa Nord-Atlantică a anunţat o anchetă.

"Joi dimineaţă, într-un atac neprovocat, elicoptere ale NATO au pătruns în spaţiul nostru aerian şi au vizat un post militar al corpului de grăniceri, omorând trei soldaţi şi rănind alţi trei", a declarat un oficial militar de rang înalt.

Atacul a avut loc în satul Mandati Kandaw, în apropierea frontierei afgane, în districtul tribal Kurram, din zona provinciei afgane Paktya.

"Elicoptere ale NATO au făcut o incursiune până la cinci kilometri în spaţiul aerian pakistanez", a precizat una dintre surse.

Într-un comunicat, Forţa NATO (ISAF) de la Kabul a recunoscut că aparatele sale au deschis focul asupra "unui grup de insurgenţi care încercau să tragă focuri de mortieră asupra unei baze a coaliţiei" la Dand Patan, în provincia Paktya.

"Echipajul a raportat că nu a intrat în spaţiul aerian pakistanez şi crede că poziţia insurgenţilor era pe teritoriul afgan", continuă ISAF.

"Responsabilii militari pakistanezi au informat ISAF că membri ai forţelor lor de frontieră au fost atinşi de tiruri ale coaliţiei. ISAF este pe cale să coopereze cu Pakistanul pentru (...) a afla dacă cele două evenimente au legătură, incidentul face obiectul unei anchete deocamdată", a conchis Forţa NATO.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici