Pakistanul îşi extinde complexele nucleare - GALERIE FOTO

Imagini din satelit publicate marţi arată că Pakistanul şi-a extins două complexe cruciale pentru programul său nuclear, în cadrul eforturilor sale pentru consolidarea arsenalului său atomic, potrivit unui institut american specializat în controlul armamentului.

176 afișări
Imaginea articolului Pakistanul îşi extinde complexele nucleare - GALERIE FOTO

Potrivit experţilor de la Institutul pentru ştiinţă şi securitate internaţională (ISIS), fotografiile din satelit arată o puternică expansiune a unui complex chimic din apropiere de Dera Ghazi Kahn, care produce uraniu sub forme utilizate pentru fabricarea de arme nucleare (Imagine: isis-online.org)

GALERIE FOTO

Potrivit experţilor de la Institutul pentru ştiinţă şi securitate internaţională (ISIS), fotografiile din satelit arată o puternică expansiune a unui complex chimic din apropiere de Dera Ghazi Kahn, care produce uraniu sub forme utilizate pentru fabricarea de arme nucleare.

Imagini ale unei alte locaţii din apropiere de Rawalpindi sugerează că Pakistanul a construit "o a doua uzină de separare a plutoniului adiacentă celei vechi", potrivit ISIS.

În ultimii câţiva ani, Pakistanul a început de asemenea construcţia a două noi reactoare de producţie de plutoniu, potrivit institutului.

"În ansamblu, aceste activităţi recente de expansiune indică faptul că Pakistanul este bine angajat într-un plan strategic care vizează intensificarea efectului distrugător şi a productivităţii arsenalului său nuclear", afirmă institutul.

Publicarea acestor imagini intervine după ce şeful Statului Major Interamerican a recunoscut vineri în Congres că Islamabadul este pe cale să-şi consolideze arsenalul nuclear. Dar amiralul Mike Mullen a asigurat luni că Pakistanul nu utilizează sprijinul american pentru a-şi spori acest arsenal.

ISIS subliniază că, având în vedere situaţia actuală din Pakistan, unde armata a lansat o ofensivă împotriva talibanilor din nord-vest, "securitatea arsenalului nuclear (al ţării) rămâne sub semnul întrebării".

"O expansiune a capacităţilor de producere a armamentului nuclear complică inutil eforturile care vizează securizarea arsenalului nuclear al Pakistanului", subliniază Institutul, care cere administraţiei americane să convingă Islamabadul să-şi înceteze producţia de materiale de fisiune şi să se alăture discuţiilor pentru un tratat care să interzică producerea lor, destinată fabricării armelor nucleare.

Pakistanul deţine aproximativ 60-100 de arme nucleare, precizează ISIS.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici