Pakistanul va oferi "acces direct" Statelor Unite la văduvele lui Osama ben Laden

Pakistanul a informat Statele Unite că va permite administraţiei americane un "acces direct" la văduvele liderului reţelei teroriste Al-Qaida, Osama ben Laden, ucis într-o operaţiune secretă pe teritoriul acestei ţări, relatează postul de televiziune CBS în pagina electronică.

376 afișări
Imaginea articolului Pakistanul va oferi "acces direct" Statelor Unite la văduvele lui Osama ben Laden

Pakistanul va oferi "acces direct" Statelor Unite la văduvele lui Osama ben Laden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Statele Unite speră să le poată interoga "în curând" pe soţiile lui ben Laden", anunţase anterior un oficial american.

"Ministerul pakistanez de Externe încă nu a primit nicio solicitare oficială din partea Statelor Unite în acest sens", a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Tehmina Janjua.

Islamabadul a informat Washingtonul că serviciile secrete pakistaneze, ISI, vor permite accesul la cele trei soţii ale lui ben Laden, rămase în viaţă după uciderea liderului terorist, la începutul săptămânii trecute, în noaptea de duminică spre luni, în apropiere de capitală.

Un "acces direct" înseamnă că agenţi ai administraţiei americane vor putea să le intervieveze faţă în faţă şi nu doar să trimită întrebări.

Relaţiile dintre Pakistan şi Statele Unite au înregistrat "suişuri şi coborâşuri", înainte de operaţiunea coordonată de CIA, în care a fost ucis ben Laden, într-un complex din Abbottabad, la aproximativ 80 de kilometri de Islamabad.

În pofida acestor tensiuni, înregistrate în urma raidului contra lui ben Laden, preşedintele Barack Obama a declarat, în cadrul emisiunii "60 Minutes", că americanii "au putut să omoare mai mulţi terorişti, pe teritoriul pakistanez, decât oriunde altundeva (în lume)". "Nu am fi putut să facem acest lucru fără cooperarea pakistaneză", a subliniat el.

Premierul pakistanez, Yousuf Gilani, a dat explicaţii în faţa Parlamentului cum au putut pakistanezii să nu ştie nici despre prezenţa lui ben Laden la Abbottabad şi nici despre eliminarea lui. SUA nu au avut încredere să informeze Pakistanul despre operaţiunea Navy Seal, din cauza unor suspiciuni la adresa ISI. În plus, un material de presă a deconspirat, vineri, presupusul nume al unui oficial CIA de rang înalt, gest interpretat ca o răzbunare a ISI contra CIA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici