Palestinienii şi israelienii prezintă versiuni contradictorii despre cauzele morţii lui Ziad Abu Ein

Palestinienii şi israelieni au prezentat joi, în baza aceleiaşi autopsii, două versiuni opuse cu privire la cauzele morţii, miercuri, în Cisiordania, a lui Ziad Abu Ein, un oficialul palestinian de rang înalt.

183 afișări
Imaginea articolului Palestinienii şi israelienii prezintă versiuni contradictorii despre cauzele morţii lui Ziad Abu Ein

Palestinienii şi israelienii prezintă versiuni contradictorii despre cauzele morţii lui Ziad Abu Ein (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit palestinienilor, Abu Ein a decedat din cauza loviturilor pe care i le-au dat militari israelieni şi a gazelor lacrimogene pe care le-a inhalat. În opinia israelienilor, victima, bolnavă de inimă, a murit din cauza unui accident cardiac.

Medici palestinieni, iordanieni şi israelieni au participat la examinarea cadavrului, la Institutul Medical din Abu Dis, în Cisiordania.

"Moartea sa a fost cauzată de lovituri date de ocupanţi israelieni şi de folosirea intensivă de către aceştia a gazelor lacrimogene", a declarat pentru AFP Hussein al-Sheikh, ministrul pentru Afaceri Civile.

Autopsia a arătat că Abu Ein a murit pentru că "ocupanţii au împiedicat transportarea acestuia la spital, la timp, pentru a fi salvat", a precizat ministrul.

Potrivit acestuia, autopsia "desfiinţează poveştile vehiculate de israelieni în presă".

În schimb, potrivit Ministerului israelian al Sănătăţii, moartea "a fost cauzată de obturarea arterei coronare" - care alimentează inima cu sânge - provocate de o hemoragie posibil cauzată de stres.

Ziad Abu Ein era bolnav de inimă, afirmă ministerul în acest comunicat, adăugând că vasele inimii erau blocate în proporţie de peste 80% de placa subendotelială, iar cicatrice arată că a suferit deja infarcturi de miocard în trecut.

"Starea rea a inimii poate l-a făcut vulnerabil la stres", apreciază ministerul israelian.

Încarcerat în numeroase rânduri în Israel, Abu Zein a murit în timpul unei manifestaţii, în apropiere de Ramallah, împotriva confiscării pământurilor palestiniene în favoarea colonizării israeliene.

Manifestanţi au fost arestaţi de către militari israelieni. Unii dintre militari l-au împins cu brutalitate pe Ziad Abu Ein. Imagini din timpul scenei surprind o încleştare confuză şi violentă, iar într-o înregistrare video poate fi văzută o bombă lacrimogenă explodând la picioarele oficialului de rang înalt palestinian care pare, ulterior, să respire cu greu. Câteva minute mai târziu Abu Zein se prăbuşeşte ţinându-se de piept.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici