Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat. Peste un milion de oameni s-au reunit la Roma - VIDEO

Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat şi poartă acum titlul de "preafericit", în cadrul ceremoniei de duminică dimineaţa de la Vatican, prezidată de actualul Papă Benedict al XVI-lea, în faţa unei mulţimi de peste un milion de credincioşi.

1189 afișări
Imaginea articolului Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat. Peste un milion de oameni s-au reunit la Roma - VIDEO

Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat. Peste un milion de oameni s-au reunit la Roma (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un portret al fostului suveran pontif a fost dezvelit şi a fost prezentat relicvarul conţinând o fiolă cu sângele acestuia, prelevat în ultimele zile de viaţă.

Fostul Papă mai are astfel o singură treaptă până la a fi declarat "sfânt". El va fi celebrat pe 22 octombrie, ziua în care a fost numit papă în 1978.

Peste un milion de oameni veniţi la Vatican, pentru a vedea cum Papa Benedict al XVI-lea îi conferă predecesorului său încă un grad către titlul de sfânt, s-au adunat în Piaţa Sfântul Petru încă de la primele ore ale dimineţii zilei de duminică. Aceştia au arborat steaguri, cântând. Pentru acest eveniment, toată zona Vaticanului a fost securizată. De asemenea, foarte mulţi pelerini au preferat să doarmă la Vatican, în adăposturi improvizate. Aceasta este cea mai mare mulţime de oameni de la Vatican, de la înmormântarea Papei, acum şase ani.

Ministrul de Externe al României, Teodor Baconschi, a participat la ceremonia de beatificare a Papei Ioan Paul al II-lea, împreună cu o delegaţie a României. Papa Ioan Paul al II-lea a făcut o vizită în România în 1999.

Un loc de onoare a fost rezervat, în cadrul ceremoniei de duminică, sorei Marie Simon-Pierre Normand, o călugăriţă de origine franceză care a suferit de Parkinson şi a cărei vindecare inexplicabilă a fost atribuită Papei Ioan Paul al II-lea. Vaticanul va mai trebui să atribuie un miracol Papei Ioan Paul al II-lea, după beatificarea sa, pentru ca acesta să fie declarat sfânt. Acest lucru s-ar putea întâmpla în curând, deoarece mii de mărturii au fost trimise deja la Vatican de credincioşii care spun că au fost ajutaţi de fostul papă, după moartea acestuia. Astfel, 270 de mărturii despre miracole au fost selecţionate pentru analizare.

Pe măsură ce se apropia ziua beatificării, la Roma, autobuzele, străzile, faţadele clădirilor, inclusiv ale celor oficiale, au fost decorate cu fotografii ale lui Karol Wojtyla, care a condus Biserica Catolică peste un sfert de secol şi i-a oferit acestei instituţii o vizibilitate pe care aceasta nu a mai cunoscut-o.

În urmă cu şase ani, mulţimea adunată la basilica San Pietro din Roma, la înmormântarea Papei Ioan Paul al II-lea, striga "santo subito" ("Sfânt, imediat!"). Era vorba de onorarea unui papă care, de-a lungul a 104 călătorii oficiale în străinătate, a contribuit la modernizarea imaginii Bisericii Catolice.

Această fervoare şi solicitările din toată lumea l-au convins pe succesorul său, Benedict al XVI-lea, să iniţieze procedurile de beatificare în iunie 2005. În ianuarie 2011, procedurile au fost încheiate, într-un timp record.

Criticile privind rigiditatea doctrinală a papei şi lipsa de atenţie pentru problemele interne ale Bisericii Catolice - corupţia şi pedofilia, mai ales - nu au avut atât de mare importanţă în faţa puterii mesajelor primului "papă mondial", potrivit unui cardinal.

Graţie unei derogări papale de la norma în vigoare, ce impune un termen de aşteptare de cinci ani după deces, procedura a fost iniţiată la doar două luni de la moartea papei Ioan Paul al II-lea. Pe 19 decembrie 2009, papa Benedict al XVI-lea a semnat un decret prin care predecesorul său a fost declarat "venerabil".

Rămăşiţele pământeşti ale fostului papă polonez vor fi mutate direct, fără a fi scoase din sicriu, din cripta unde se află în prezent la bazilica Sfântul Petru, unde va fi montată o placă de marmură ce va conţine inscripţia "Preafericitul Ioan Paul al II-lea".

2.300 de acreditări au fost acordate presei internaţionale dintre care 1.300 pentru posturi de televiziune. Jurnaliştii şi fotografii vin din 101 ţări din lume.

Vaticanul a transmis pe Facebook şi YouTube ceremonia de beatificare a fostului papă Ioan Paul al II-lea.

Postul Centro Televisivo Vaticano (CTV), în colaborare cu Radio Vatican, a adăugat pe site-ul de partajare de fişiere video YouTube o nouă pagină consacrată fostului papă polonez.

Până la beatificare, trei-patru fişiere video preluate din arhivele Vaticanului au fost adăugate în fiecare zi pe site-ul www.youtube.com/giovannipaoloii.

Aceleaşi înregistrări video pot fi vizionate şi pe o nouă pagină creată pe reţeaua de socializare Facebook consacrată lui Ioan Paul al II-lea (www.facebook.com/vatican.johnpaul2).

Aceste înregistrări provin din documentele de arhivă referitoare la mandatul fostului papă polonez. Postul CTV a realizat, totodată, o serie de montaje video pe baza înregistrărilor furnizate de diversele redacţii ale Radio Vatican.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici