Parisul scapă de procedura de infringement a Comisiei Europene, dar rămâne sub supraveghere

Franţa a scăpat marţi de procedura de infringement din cauza repatrierii controversate a romilor, după ce s-a angajat să garanteze în legislaţia sa drepturile persoanelor expulzate, însă rămâne sub supraveghere, din cauza suspiciunilor de practici discriminatorii.

18 afișări
Imaginea articolului Parisul scapă de procedura de infringement a Comisiei Europene, dar rămâne sub supraveghere

Parisul scapă de procedura de infringement a Comisiei Europene, dar rămâne sub supraveghere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, Comisia Europeană (CE) a câştigat pe planul dreptului, dar a pierdut, pe fond, acest contencios, pe care preşedintele acesteia, Jose Manuel Barroso, vrea să îl închidă cât mai rapid, pentru a "evita să polueze" summit-ul european prevăzut săptămâna viitoare la Bruxelles, a subliniat o sursă apropiată dosarului.

Însărcinat să vegheze la respectarea tratatelor, Executivul european a anunţat că a renunţat să deschidă o procedură de infringement contra Parisului, pentru aplicarea insuficientă a unei directive europene din 2004 asupra liberei circulaţii a cetăţenilor Uniunii Europene (UE), după ce a primit din partea Parisului promisiuni de modificare a dreptului său naţional.

"Franţa a făcut ceea ce i-a cerut Comisia Europeană", a declarat comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, responsabilă cu acest dosar.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, s-a declarat "foarte fericit" că "a triumfat raţiunea", odată cu abandonarea acestei proceduri, care ar fi putut să se termine în faţa Curţii Europene de Justiţie (CEJ).

Franţa a ignorat autorităţile europene şi a expulzat, în această vară, cetăţeni europeni, romi români şi bulgari, după ce a desfiinţat tabere ilegale ale acestora.

O circulară semnată de directorul de cabinet al ministrului Afacerilor Interne, Brice Hortefeux, la 5 august, viza "cu prioritate" desfiinţarea "taberelor de romi", aceasta declanşând criticile lui Reding.

Ea şi-a anunţat, în acea perioadă, intenţia de a deschide două proceduri de infringement contra Franţei, şi anume una pentru aplicarea insuficientă a directivei europene din 2004, iar cealaltă pentru practici discriminatorii.

Acest caz a afectat relaţiile între Franţa şi Comisia Europeană, conducând la schimburi dure de replici, fără precedent, între Nicolas Sarkozy şi Jose Manuel Barroso, în cadrul ultimului summit european, la 16 septembrie.

Şeful statului francez a atacat-o cu vehemenţă pe Reding, după ce comisarul luxemburghez a făcut o paralelă între expulzarea romilor şi deportarea acestora, în Al Doilea Război Mondial.

La final, din lipsă de dovezi, Reding a fost nevoită să renunţe la acţiunea în justiţie împotriva Guvernului francez pentru discriminare, cea mai sensibilă dintre acuzaţii.

"Comisia ar fi pierdut în faţa Curţii (Europene) de Justiţie", au avertizat juriştii Executivului european. Un asemenea rezultat ar fi ruinat capacitatea acesteia de acţiune în favoarea romilor, au declarat surse din anturajul lui Barroso.

În schimb, la sfârşitul lui septembrie, Viviane Reding a lansat un ultimatum Franţei cu privire la transpunerea legii europene, dându-i termen până la 15 octombrie să răspundă solicitărilor sale. Parisul s-a conformat în termen, vineri, propunând un proiect de măsuri legislative şi un calendar pentru adoptarea acestora în 2011.

Acest lucru îi permite lui Reding să se considere victorioasă. Ea intenţionează să îşi continue ancheta cu privire la suspiciunile de discriminare, dar nu a ameninţat cu nicio procedură de infringement. Este clară voinţa unei detensionări, din partea lui Jose Manuel Barroso.

În urma derapajului său verbal la adresa Parisului, Viviane Reding şi colaboratorii ei au fost plasaţi sub monitorizare, potrivit unei surse europene. Iar unele persoane din cadrul Comisiei nu ezită să îşi exprime îndoiala în legătură cu capacitatea ei de a-şi asuma un portofoliu atât de sensibil din punct de vedere politic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici