Parisul şi Berlinul vor să-şi consolideze cooperarea împotriva terorismului cibernetic

Miniştrii francez şi german de Interne au pledat marţi, la Lille (nord), pentru o consolidare urgentă a cooperării atât între ţările lor, cât şi la nivel european şi internaţional, în faţa infracţionalităţii cibernetice şi terorismului cibernetic.

70 afișări
Imaginea articolului Parisul şi Berlinul vor să-şi consolideze cooperarea împotriva terorismului cibernetic

Parisul şi Berlinul vor să-şi consolideze cooperarea împotriva terorismului cibernetic (Imagine: Shutterstock)

"Este necesar ca riposta noastră să fie comună, europeană, internaţională (...). Ne confruntăm toţi cu aceeaşi provocare", a declarat ministrul francez Bernard Cazeneuve la Forumul Internaţional pentru Securitate Cibernetică (FIC), după care a evocat propunerile în domeniul luptei împotriva terorismului ce urmează să fie prezentate miercuri într-o şedinţă a Consiliului de Miniştri din Franţa.

În urma atentatelor comise în perioada 7-9 ianuarie la Paris, în care au fost ucise 17 persoane, aproximativ 1.300 de atacuri cibernetice au fost înregistrate contra unor site-uri din Franţa, iar aproximativ 25.000 de mesaje de promovare a urii ori de susţinere faţă de atentate au fost semnalate, potrivit lui Cazeneuve.

"Adaptarea securităţii noastre la ameninţare" este "un subiect major de reflecţie în rândul serviciilor europene de informaţii", a adăugat el.

Ministrul francez a subliniat că grupări jihadiste se folosesc de Internet pentru "propagandă"şi "recrutare" în rândul persoanelor "celor mai vulnerabile" din societate.

Omologul său german Thomas de Maizières şi-a exprimat voinţa de a "împinge cooperarea mult mai departe", între organismele specializate în supravegherea Internetului din cadrul ministerelor de Interne din cele două ţări.

Bernard Cazeneuve a subliniat asupra necesităţii unui compromis cu Parlamentul European (PE) în vederea adoptării rapide a unui Registru cu privire la pasagerii transportatorilor aerieni - numit PNR (Passengers Names Record) - blocat din 2011, din cauza garanţiilor pe care le cer majoritatea eurodeputaţilor în domeniul protecţiei datelor personale.

Este necesară "găsirea unui acord cu PE în vederea adoptării PNR", a declarat el. Altfel, "nu putem urmări teroriştii", a subliniat ministrul. În acest scop, "este necesar să oferim garanţii că suntem capabili să atingem acest echilibru" între respectarea libertăţilor individuale şi securitate, răspunzând astfel îngrijorărilor parlamentarilor.

Thomas de Maizière a apreciat, la rândul său, că "ar fi o eroare extrem de gravă să se creadă că PNR nu este util" în faţa ameninţării teroriste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici