Parlamentul Abhaziei a votat o menţiune în care solicită demisia preşedintelui

Parlamentul Abhaziei a votat, joi seara, o menţiune în care solicită demisia preşedintelui acestei republici separatiste din Caucaz, au anunţat agenţiile de presă din Rusia.

112 afișări
Imaginea articolului Parlamentul Abhaziei a votat o menţiune în care solicită demisia preşedintelui

Preşedintele Abhaziei Aleksandr Ankvab (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Marţi seara, în momentul în care aveau loc negocieri, manifestanţii au preluat controlul asupra sediului preşedinţiei de la Suhumi, obligându-l pe preşedintele Abhaziei să părăsească locul în grabă, potrivit presei prezente la faţa locului.

Susţinuţi de manifestanţii opoziţiei, cei 20-21 de deputaţi prezenţi în Parlamentul abhaz i-au solicitat preşedintelui Aleksandr Ankvab să demisioneze înainte de încheierea mandatului, potrivit agenţiilor ruse de presă.

"Zvonurile cu privire la demisia mea sunt false. Continui să-mi îndeplinesc responsabilităţile de preşedinte", a declarat puţin mai devreme preşedintele abhaz, refugiat în fieful său, la Gudauta, citat de agenţia de presă Interfax.

Totodată, deputaţii abhazi au votat o moţiune de apărare faţă de premier, Leonid Lakerbaia.

"Preşedintele trebuie să accepte demisia Guvernului şi premierului şi ulterior el însuşi să demisioneze", a anunţat vicepreşedintele Parlamentului, Algur Harazaia, pentru postul de televiziune Rossia 24.

Kremlinul l-a trimis la faţa locului pe Vladislav Surkov, un consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru a se întâlni cu Aleksandr Ankvab şi liderul opoziţiei, Raul Hadjimba, potrivit agenţiei RIA Novosti.

"Rusia urmăreşte cu atenţie şi îngrijorare evenimentele din această republică prietenă", a anunţat Ministerul rus de Externe, făcând apel la menţinera situaţiei "în cadrul legal".

Abhazia, o fâşie de teritoriu între Rusia, Marea Neagră şi poalele munţilor Caucaz, şi-a declarat independenţa şi şi-a apărat-o chiar într-un război cu forţele georgiene la începutul anilor 1990.

Rusia, care sprijină Abhazia, dar şi Osetia de Sud, o altă regiune separatistă georgiană, a recunoscut independenţa celor două teritorii după un scurt război cu Georgia, în august 2008.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici