Parlamentul britanic a aprobat o propunere legislativă privind graniţa irlandeză/ Donald Tusk: Acordul pentru Brexit nu este negociabil

Parlamentul britanic a votat marţi seară în favoarea unei propuneri legislative care prevede înlocuirea controalelor vamale de la graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord cu măsuri alternative, relatează BBC şi Reuters.

2037 afișări
Imaginea articolului Parlamentul britanic a aprobat o propunere legislativă privind graniţa irlandeză/ Donald Tusk: Acordul pentru Brexit nu este negociabil

Parlamentul britanic a aprobat o propunere legislativă privind graniţa irlandeză

Amendamentul, adoptat cu 317 voturi pentru şi 301 împotrivă, a fost propus de parlamentarul conservator Graham Brady.

Aprobarea amendamentului întăreşte poziţia prim-ministrului britanic Theresa May în cadrul discuţiilor de la Bruxelles, în contextul în care aceasta doreşte renegocierea acordului.

Uniunea Europeană intenţionează să aplice controale vamale la frontiera dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord în cazul în care Marea Britanie va părăsi Blocul comunitar fără un acord privind viitoarea relaţie bilaterală.

Theresa May intenţionează să ceară Uniunii Europene renegocierea Acordului pe tema Brexit, au afirmat marţi surse guvernamentale de la Londra, deşi Bruxellesul a exclus această posibilitate.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a transmis marţi prin intermediul unui purtător de cuvânt că acordul pentru Brexit nu va fi renegociat, după ce Parlamentul britanic a votat pentru înlocuirea prevederilor privind graniţa irlandeză cu „măsuri alternative”, relatează Reuters.

„Acordul de Retragere este şi va rămâne cea mai bună variantă pentru asigurarea unei retrageri ordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeană”, a anunţat Donald Tusk.

„Backstop-ul este parte din Acordul de Retragere, care nu este deschis pentru renegocieri”, a adăugat preşedintele Consiliului European.

Parlamentul britanic a votat marţi un amendament care elimină posibilitatea retragerii Marii Britanii din UE fără un acord, decizie aprobată de Donald Tusk.

„Salutăm şi susţinem ambiţia Parlamentului britanic de a evita scenariul ieşirii din Uniunea Europeană fără un acord. Facem apel Guvernului să îşi clarifice intenţiile cât de curând posibil”, a declarat Tusk.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici