Parlamentul bulgar a fost dizolvat cu două luni înainte să îşi încheie mandatul

Parlamentul bulgar a fost dizolvat joi, aşa cum era prevăzut, cu două luni înaintea încheierii mandatului, ţara fiind gestionată de-acum de un Guvern interimar alcătuit din experţi, care urmează să pregătească alegerile legislative anticipate stabilite la 12 mai.

125 afișări
Imaginea articolului Parlamentul bulgar a fost dizolvat cu două luni înainte să îşi încheie mandatul

Parlamentul bulgar a fost dizolvat cu două luni înainte să îşi încheie mandatul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guvernul interimar, condus de către fostul ambasador al Bulgariei în Franţa Marin Raikov, a intrat în funcţiune miercuri.

Proteste în întreaga ţară, împotriva sărăciei şi corupţiei elitelor politice, l-au obligat pe premierul conservator Boiko Borisov să demisioneze la 20 februarie.

Opoziţia a criticat foarte dur, joi, Guvernul demisionar.

"Guvernul GERB a demonstrat că o putere autoritaristă poate să existe în cadrul unei Constituţii democratice, dacă societatea civilă este slabă şi dacă valorile democratice cedează populismului", a apreciat liderul partidului liberal al minorităţii turce MDL Lutvi Meţan, într-o dezbatere în Parlament.

"Oameni disperaţi transformaţi în torţe simbolizează rezultatele acestui Guvern", a declarat deputatul socialist Anghel Naidenov, referindu-se la cei patru bărbaţi care s-au autoincendiat în mai puţin de o lună, în Bulgaria.

Liderul grupului parlamentar GERB Krasimir Velcev a reproşat opoziţiei că a intensificat, în rândul manifestanţilor, "ura care a contribuit la ruperea echilibrului fragil în societate".

Într-un interviu pentru ediţia de joi a ziarului Trud, Raikov a oferit asigurări că va face tot ceea ce va putea pentru a ţine cont de poziţiile contradictorii ale protestatarilor.

"Oamenii trebuie să fie ascultaţi. Ei trebuie să fie implicaţi în analiza situaţiei şi în căutarea unor mijloace de ieşire din aceasta", a subliniat premierul.

Ministrul Afacerilor Sociale Deiana Kostadinova a declarat pentru postul de televiziune BNT că Guvernul va susţine "familiile cele mai vulnerabile în cadrul bugetului existent".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici