Parlamentul bulgar anulează nominalizarea lui Delian Peevski la conducerea DANS

Parlamentul bulgar a anulat, miercuri, nominalizarea controversată a deputatului Delian Peevski la conducerea Agenţiei de securitate naţională (DANS), care a declanşat un val de manifestaţii, începând de vineri, împotriva submisiunii puterii faţă de oligarhi.

175 afișări
Imaginea articolului Parlamentul bulgar anulează nominalizarea lui Delian Peevski la conducerea DANS

Deputatul bulgar Delian Peevski (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anularea a fost votată în unanimitate de cei 128 de deputaţi prezenţi, în timp ce marele grup parlamentar al partidului conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov a boicotat Parlamentul.

Alegerea deputatului MDL, Delian Peevski, în vârstă de 32 de ani, şi care nu are nicio experienţă în cadrul serviciilor de securitate, a generat reacţii vehemente, inclusiv din partea şefului statului, Rosen Plevneliev.

Magnat de presă, având legături cu o bancă puternică, Peevski l-a susţinut pe Boiko Borisov, înlăturat de la putere în februarie, la presiunea străzii, apoi a mizat pe victoria opoziţiei. El se bucură de o reputaţie controversată din cauza averii sale inexplicabile şi a influenţei în presa controlată de familia sa.

Nominalizarea lui Peevski a provocat proteste imediate în toată ţara care continuă de cinci zile şi s-au îndreptat împotriva Guvernului economistului Plamen Oreşarski, aflat în exerciţiu de trei săptămâni.

"Am comis o greşeală politică (prin nominalizarea lui Peevski), pentru care îmi cer scuze faţă de cetăţenii bulgari", a declarat premierul miercuri în Parlament, confirmându-şi refuzul de a demisiona.

"O demisie a Guvernului va pune la îndoială negocierile" cu Bruxelles-ul privind finanţarea europeană pentru 2014-2020. Alegeri imediate fără amendarea codului electoral vor reproduce Parlamentul existent şi "vor provoca haos", a apreciat el.

Oreşarski a cerut parlamentului "o susţinere provizorie pentru un pachet de măsuri de urgenţă de stabilizare", în favoarea mediilor defavorizate şi pentru ameliorarea climatului de afaceri.

La rândul său, preşedintele Partidului Socialist (PSB) Serghei Stanişev a cărui demisie este cerută în cadrul partidului său, a explicat miercuri nominalizarea lui Peevski prin "voinţa sa de a-şi asuma un risc personal pentru a duce o luptă" eficientă împotriva criminalităţii şi corupţiei.

În vederea calmării opiniei publice, Lutvi Mestan, preşedintele MDL, care susţine Guvernul împreună cu PSB, a asigurat că Peevski nu va mai apărea în Parlament înaintea unei decizii a Curţii Constituţionale privind dreptul său de a-şi recupera funcţia de deputat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici