Parlamentul Bulgariei scade preţul energiei pentru a calma protestele

Parlamentul bulgar a adoptat vineri amendamente la legea privind energia, cu scopul de a permite o scădere a preţului la electricitate, şi anume pentru gospodării, preţ care alimentează nemulţumiri sociale.

151 afișări
Imaginea articolului Parlamentul Bulgariei scade preţul energiei pentru a calma protestele

Parlamentul Bulgariei scade preţul energiei pentru a calma protestele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Valoarea facturilor pentru energia electrică în ianuarie a provocat manifestaţii masive împotriva sărăciei, care au condus la demisia Guvernului conservator al lui Boïko Borissov.

Noile preţuri care urmau să intre în vigoare în iulie riscau să fie şi mai mari şi să alimenteze tensiunea socială existentă, mii de manifestanţi reclamând de 15 zile demisia noului Guvern, aflat în funcţie de o lună.

"Amendamentele garantează un preţ suportabil pentru consumatori", a declarat în Parlament ministrul Economiei şi Energiei Dragomir Stoinev, unii experţi apreciind că ar fi posibilă o scădere de 5%. O scădere a preţurilor ar încuraja, de asemenea, exporturile de energie, a adăugat el.

Mai multe asociaţii industriale au protestat, totuşi, faţă de amendarea legii, reproşând Guvernului că le pune pe ele să plătească pentru reducerea preţului electricităţii pentru gospodării.

Potrivit amendamentelor adoptate vineri, Compania Naţională de Electricitate (NEC) nu va mai fi obligată să cumpere toată energia produsă, ci doar pe cea mai ieftină.

Facturile gospodăriilor vor fi scutite de taxe vizând susţinerea energiei din surse regenrabile sau pentru acoperirea pierderilor de energie în reţeaua de distribuţie. Preţul ridicat al energiei din surse regenerabile va fi compensat prin vânzări din cotele de emisii de gaze cu efect de seră.

Potrivit unui raport recent al Băncii Mondiale (BM), 61% dintre gospodăriile bulgare cheltuiesc peste 10% din venituri pentru a plăti electricitatea şi căldura.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici