Parlamentul European a aprobat asistenţa de 100 milioane euro pentru Republica Moldova pentru a sprijini refacerea ţării după criza economică şi politică

Eurodeputaţii au aprobat, marţi, asistenţa macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, pentru a sprijini refacerea ţării după criza economică şi politică, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei europene.

189 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European a aprobat asistenţa de 100 milioane euro pentru Republica Moldova pentru a sprijini refacerea ţării după criza economică şi politică

Parlamentul European a aprobat asistenţa de 100 milioane euro pentru Republica Moldova

Asistenţa financiară a fost aprobată cu 575 de voturi la 76 şi 46 de abţineri. UE va oferi o combinaţie de granturi şi împrumuturi în valoare de 100 milioane euro, în perioada 2017-2018, pentru a sprijini nevoile financiare externe ale Republicii Moldova.

Asistenţa macrofinanciară ar trebui să sprijine angajamentul Republicii Moldovei pentru un management corect al finanţelor publice, pentru lupta împotriva corupţiei şi spălării banilor, pentru depolitizarea administraţiei publice, pentru o justiţie independentă şi pentru libertatea presei.

Declaraţia comună a Parlamentului European, Comisiei şi Consiliului European subliniază faptul că respectarea mecanismelor democratice efective, inclusiv un sistem parlamentar bazat pe pluripartitism şi statul de drept, precum şi garantarea drepturilor omului, sunt precondiţii pentru primirea asistenţei.

Aceste condiţii vor fi dependente de plata fiecărei tranşe, iar Comisia Europeană va trebui să suspende temporar sau să anuleze orice plată dacă aceste condiţii nu sunt îndeplinite.

"Acest vot confirmă că UE este alături de poporul Republicii Moldova atunci când acesta are nevoie. Cred cu tărie că pachetul de reformă care însoţeşte asistenţa financiară are un potenţial adevărat de transformare a economiei şi societăţii moldoveneşti. Încurajez autorităţile din Moldova să ia în serios recentele recomandări ale Comisiei de la Veneţia, în contextul dezbaterii privind reforma electorală, care va fi, fără îndoială, în centrul monitorizării - aşa cum rezultă din declaraţia comună adoptată de către cele trei instituţii", a spus raportorul Sorin Moisă.

Din suma totală, 60 de milioane de euro reprezintă împrumuturi, iar 40 de milioane de euro vor fi acordate sub formă de subvenţii. Aceasta sumă reprezintă 25% din nevoile financiare externe ale ţării şi va completa resursele furnizate Republicii Moldova de FMI şi alte instituţii financiare.

Este pentru a doua oară din 2010 când Uniunea Europeană oferă asistenţă macrofinanciară Republicii Moldova. Ţara a experimentat o recesiune economică în 2014, atunci când un scandal bancar şi dificultăţi fiscale combinate cu o performanţă slabă a exporturilor au afectat economia şi viaţa politică.

Acordul de comerţ liber cu UE, aplicat din septembrie 2014, a contribuit la refacerea economică. Uniunea Europeană este în momentul de faţă partenerul comercial cheie al Republicii Moldova, cu 63% din totalul exporturilor.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici