Parlamentul European cere Elveţiei să renunţe la cotele "discriminatorii" impuse est-europenilor

Parlamentul European cere Guvernului elveţian să revoce o decizie "discriminatorie şi ilegală" care reimpune cote pentru permisele de lung sejur pentru polonezi, lituanieni, letoni, estoni, sloveni, slovaci, cehi şi ungari, în cadrul unei rezoluţii adoptate joi, se arată într-un comunicat oficial.

156 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European cere Elveţiei să renunţe la cotele "discriminatorii" impuse est-europenilor

Parlamentul European cere Elveţiei să renunţe la cotele "discriminatorii" impuse est-europenilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În rezoluţia adoptată cu 486 de voturi, 30 împotrivă şi 27 de abţineri, PE îşi exprimă regretul faţă de reintroducerea cotelor care restricţionează libera deplasare a persoanelor, care a fost subiectul unui acord încheiat între UE şi Elveţia în 1999.

Măsura este "discriminatorie şi ilegală" pentru că vizează cetăţeni europeni pe baza naţionalităţii lor, subliniază europarlamentarii, adăugând că nu există o bază legală pentru acest lucru în tratele încheiate între Elveţia şi UE.

Europarlamentarii sunt îngrijoraţi că Guvernul elveţian intenţionează să adopte şi alte măsuri restrictive şi susţin că UE şi Elveţia ar trebuie să îşi amelioreze cooperarea în domeniul libertăţii de circulaţie a persoanelor.

Parlamentul cere, de asemenea, Comisiei Europene să ridice urgent această problemă pe lângă Guvernul elveţian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici