Parlamentul grec anunţă dizolvarea sa şi organizarea de alegeri anticipate la 25 ianuarie

Parlamentul grec a anunţat miercuri dizolvarea sa şi a confirmat organizarea alegerilor legislative anticipate la 25 ianuarie, partidul antiausteritate Syriza fiind considerat favorit.

215 afișări
Imaginea articolului Parlamentul grec anunţă dizolvarea sa şi organizarea de alegeri anticipate la 25 ianuarie

Parlamentul grec anunţă dizolvarea sa şi organizarea de alegeri anticipate la 25 ianuarie

Dizolvarea Parlamentului are loc la trei zile după eşecul alegerii noului preşedinte al Republicii.

Aşa cum a propus premierul conservator Antonis Samaras, data scrutinului a fost fixată la 25 ianuarie şi viitorii deputaţi vor prelua funcţiile la 5 februarie, a precizat Parlamentul într-un comunicat.

Noua cameră va avea ca primă misiune alegerea unui succesor pentru preşedintele Carolos Papoulias, al cărui mandat se încheie în martie.

Anunţarea alegerilor legislative anticipate în Grecia a generat îngrijorare în rândul creditorilor internaţionali ai ţării, între care Fondul Monetar Internaţional care şi-a suspendat discuţiile în vederea plăţii unei noi tranşe de ajutor în aşteptarea formării unui nou Guvern.

Marţi Antonis Samaras a avertizat încă o dată în legătură cu preluarea puterii de către stânga radicală.

Miza alegerilor legislative este "rămânerea ţării în Europa", a afirmat el.

Spectrul ieşirii Greciei din zona euro a fost evocat în mai multe rânduri de creditori şi de Samaras, mai ales la ultimele alegeri legislative din iunie 2012, când ţara se afla în plină criză.

Potrivit analiştilor, scrutinul va fi foarte polarizat între principalii adversari - partidul Noua Democraţie, al premierului conservator Antonis Samaras, şi formaţiunea de extremă-stânga Syriza, condusă de Alexis Tsipras.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici