Parlamentul italian vrea să interzică purtarea vălului islamic

Parlamentul italian intenţionează să interzică purtarea vălurilor folosite de femeile musulmane pentru a-şi ascunde faţa, măsură similară celei propuse săptămâna aceasta în Franţa, a declarat ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, relatează ANSA.

21 afișări
Imaginea articolului Parlamentul italian vrea să interzică purtarea vălului islamic

Parlamentul italian vrea să interzică purtarea vălului islamic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

El a afirmat că membrii partidului Liga Nordului, din care face parte, au devansat Franţa deoarece au înaintat în toamna anului trecut un proiect de lege privind interzicerea purtării vălului islamic (burqa).

Problema a reieşit ca urmare a unui raport al Adunării Generale (Camera inferioară a Parlamentului francez) a cărui concluzie era că purtarea vălului ar trebui considerată ilegală în instituţii publice precum spitale, şcoli, dar şi în mijloacele de transport în comun. Investigaţia a fost demarată după ce preşedintele francez Nicolas Sarkozy a afirmat că burqa descalifică femeile şi "nu este binevenită în Franţa".

În vreme ce interzicerea purtării vălului islamic este percepută în mare parte ca un afront faţă de valorile seculare franceze, politicianii susţin că în Italia această problemă este în principal legată de securitate.

Proiectul de lege depus în Parlament reaminteşte de o lege de combatere a terorismului, adoptată în 1975, potrivit căreia este interzisă purtarea vreunei măşti sau a vreunui articol vestimentar ce împiedică identificarea persoanei. Ministrul pentru Afaceri Europene, Andrea Ronchi, a afirmat că nu ar fi nevoie de o nouă lege dacă legea actuală ar fi aplicată.

"Religia nu are nici o legătură (cu acest lucru), este o problemă ce ţine de siguranţa publică", a declarat candidatul Partidului Democrat la preşedinţiei regiunii Lazio, Emma Bonino, afirmând că sprijină măsura de interzicere "din acelaşi motiv pentru care nu poţi intra într-un oficiu poştal purtând o mască de schi".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici