Parlamentul l-a ales pe Pal Schmitt în funcţia de preşedinte al Ungariei

Parlamentul ungar l-a ales marţi pe Pal Schmitt, susţinut de partidul conservator Fidesz, al premierului Viktor Orban, în funcţia de preşedinte al Ungariei.

14 afișări
Imaginea articolului Parlamentul l-a ales pe Pal Schmitt în funcţia de preşedinte al Ungariei

Parlamentul l-a ales pe Pal Schmitt în funcţia de preşedinte al Ungariei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pal Schmitt, în vârstă de 68 de ani, a obţinut 263 de voturi, în timp ce 59 de deputaţi au votat pentru candidatul socialist Andras Balogh, iar alţi 44 s-au abţinut de la vot.

Funcţia de preşedinte în Ungaria este în principal onorifică. Una dintre principalele prerogative ale sale este să refuze promulgarea unei legi şi să ceară Parlamentului o nouă examinare a textului.

Pal Schmitt a depus jurământul imediat după vot şi a anunţat că a părăsit partidul Fidesz, din care făcea parte din 2003. Noul preşedinte, un apropiat al lui Viktor Orban, îşi va prelua oficial atribuţiile la 6 august.

El a anunţat că nu va fi "un obstacol în faţa elanului Guvernului", dar că va examina legile fără reflex partizan.

Fostul scrimer, dublu campion olimpic pe echipe la spadă, în 1968 şi 1972, îi va urma juristului Laszlo Solyom, aflat la conducerea statului din 2005. El va deveni astfel cel de-al patrulea preşedinte din perioada postcomunistă.

Schmitt a subliniat că intenţionează să aibă "relaţii foarte bune" cu autorităţile politice ale ţării, dar şi cu organizaţiile neguvernamentale şi reprezentanţii religioşi.

El a adăugat că vrea să fie un preşedinte "apropiat, întotdeauna pregătit de dialog" şi speră ca acţiunea sa să "consolideze demnitatea acestui post".

Deşi era membru Fidesz, Schmitt şi-a început cariera politică sub regimul comunist, ocupând funcţii în cadrul mişcării sportive. El este de asemenea membru al Comitetului Internaţional Olimpic din 1983.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici