Parlamentul turc a creat o comisie pentru anchetarea pentru corupţie a patru foşti miniştri

Parlamentul turc a decis luni înfiinţarea unei comisii de anchetă asupra acuzaţiilor de corupţie la adresa a patru foşti membri ai Guvernului condus de premierul Recep Tayyip Erdogan, pe care aceştia le-au respins în faţa colegilor lor deputaţi.

71 afișări
Imaginea articolului Parlamentul turc a creat o comisie pentru anchetarea pentru corupţie a patru foşti miniştri

Parlamentul turc a creat o comisie pentru anchetarea pentru corupţie a patru foşti miniştri (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

După mai multe ore de dezbateri, deputaţii au votat cu o largă majoritate - 453 de voturi pentru şi 9 împotrivă - în favoarea înfiinţării acestei comisii, care ar putea decide eventual trimiterea celor patru foşti miniştri în faţa justiţiei.

La reuniunea Parlamentului, cei patru foşti miniştri vizaţi, în prezent deputaţi, au respins pentru prima oară acuzaţiile de luare de mită şi deturnare de fonduri. Trei dintre aceştia - Muammer Güler ( fost ministru de Interne), Zafer Caglayan (fost ministru al Economiei) şi Erdogan Bayraktar ( fost ministru al Mediului) au fost nevoiţi să demisioneze la sfârşitul lunii decembrie, la câteva zile după prima inculpare în cadrul anchetei de corupţie vizând zeci de apropiaţi ai Guvernului.

Fostul ministru al Afacerilor Europene, Egemen Bagis, a fost, de asemenea, demis în urma unei remanieri guvernamentale, pe fondul scandalului de corupţie.

"Începând din 17 decembrie, ne confruntăm cu o campanie de defăimare periodică (...) ", a declarat Zafer Caglayan în prezenţa deputaţilor din opoziţie. Fostul ministu al Economiei este acuzat că a primit mită, printre care şi un ceas, din partea omului de afaceri de origine iraniană Reza Zarrab, în schimbul susţinerii traficului de aur spre Iran, ţară aflată sub embargou internaţional.

Foarte vehement, fostul ministru al Afacerilor Europene a denunţat "şantajul şi ameninţările" în acest caz şi a asigurat că "adevărul va fi aflat, mai devreme sau mai târziu".

Acuzat la rândul său de luare de mită, fostul ministru al Afacerilor Europene a menţionat, pentru a-şi susţine nevinovăţia, un raport preliminar al Uniunii Europene privind decizia de a nu suspenda programul pentru studenţi Erasmus, în urma acuzaţiilor de deturnare de fonduri.

Comisia de anchetă înfiinţată luni va fi formată din 15 membri, dintre care nouă provenind din cadrul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), care deţine majoritatea absolută în Parlament, cu 313 mandate din cele 550.

Activitatea Parlamentului turc va fi suspendată începând din 1 iulie, pentru vacanţa parlamentară, iar apoi din 10 până în 24 august, pe perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale.

În pofida scandalului de corupţie care a vizat zeci de apropiaţi ai Guvernului, premierul Erdogan a câştigat detaşat alegerile muncipale din 20 martie şi urmează să-şi anunţe candidatura pentru alegerile prezidenţiale, organizate pentru prima oară prin vot universal direct.

Şeful Guvernului turc a respins categoric acuzaţiile de corupţie şi a denunţat un complot al foştilor aliaţi din confreria predicatorului musulman Fethullah Gülen.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici