Parlamentul turc a prelungit un an mandatul pentru eventuale operaţiuni în Siria

Parlamentul turc a prelungit cu un an, joi, mandatul care autorizează, în caz de necesitate, trimiterea de trupe în Siria.

137 afișări
Imaginea articolului Parlamentul turc a prelungit un an mandatul pentru eventuale operaţiuni în Siria

Parlamentul turc a prelungit un an mandatul pentru eventuale operaţiuni în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Moţiunea prezentată de Guvernul islamo-conservator a fost adoptată mulţumită majorităţii confortabile de care dispune Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al premierului Recep Tayyip Erdogan. Două dintre cele trei partide de opoziţie reprezentate în Parlament au votat împotrivă.

"Turcia nu va ezita să facă uz de drepturile sale (...) împotriva oricărei ameninţări clare şi evidente", a declarat ministrul turc al Apărării, Ismet Yilmaz, prezentând textul în faţa deputaţilor.

"Evenimentele arată că regimul sirian a ajuns într-un punct în care este pregătit să recurgă la toate metodele şi la toate tipurile de arme, în pofida dreptului internaţional", anunţă moţiunea guvernamentală, referindu-se la atacul cu arme chimice comis pe 21 august, lângă Damasc.

Pe 4 octombrie 2012, după ce cinci civili turci au fost ucişi de obuze lansate din Siria, Parlamentul de la Ankara a adoptat o moţiune care autoriza pentru un an Guvernul turc să ordone, "în caz de necesitate", lansarea unor operaţiuni armate în Siria. Constituţia turcă prevede că orice operaţiune militară externă trebuie autorizată, în prealabil, de Parlament.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici