Parlamentul ucrainean l-a desemnat premier pe Arseni Iaţeniuk

Parlamentul ucrainean l-a desemnat joi, în unanimitate, pe proeuropeanul Arseni Iaţeniuk premier al Guvernului de tranziţie.

119 afișări
Imaginea articolului Parlamentul ucrainean l-a desemnat premier pe Arseni Iaţeniuk

Parlamentul ucrainean l-a desemnat premier pe Arseni Iaţeniuk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La vârsta de 39 de ani, Arseni Iaţeniuk va conduce Guvernul de uniune naţională chemat să preia conducerea ţării, înaintea alegerilor prezidenţiale anticipate din 25 mai, după ce Parlamentul l-a destituit sâmbătă pe preşedintele Viktor Ianukovici.

În discursul privind candidatura sa, Arseni Iaţeniuk nu a disimulat deloc amploarea misiunii care îl aşteaptă în timp ce Ucraina este în pragul falimentului.

El a evocat chiar necesitatea unui "Guvern de kamikaze" din cauza unor măsuri nepopulare care vor fi luate.

"Conturile publice sunt goale, s-a furat totul. Nu promit o ameliorare, nici astăzi, nici mâine. Obiectivul nostru principal este stabilizarea situaţiei. Datoria publică este de 75 de miliarde de dolari acum. În 2010, când Ianukovici a ajuns la putere, ea era două ori mai mare", le-a explicat el deputaţilor.

"Şomajul a căpătat un ritm galopant. Nu avem altă soluţie decât să luăm măsuri nepopulare, între care reducerea programelor sociale şi a subvenţiilor, reducerea cheltuielilor bugetare", a continuat el.

Arseni Iaţeniuk a evocat, de asemenea, situaţia din Crimeea, peninsulă din sudul Ucrainei, unde un comando prorus a luat cu asalt parlamentul.

"Integritatea teritorială este ameninţată, asistăm la manifestaţii de separatism în Crimeea (...). Le spun ruşilor, nu ne înfruntaţi, suntem prieteni şi parteneri", a declarat el.

Crimeea, care a aparţinut mai întâi, în cadrul URSS Rusiei, a fost alipită Ucrainei în 1954. Ea continuă să găzduiască flota rusă la Marea Neagră în oraşul Sevastopol.

"Ucraina îşi vede viitorul în Europa în calitate de membru al Uniunii Europene", a adăugat Iaţeniuk.

El a precizat că nu va fi candidat la alegerile prezidenţiale din mai.

Membru al partidului fostului premier Iulia Timoşenko eliberată sâmbătă din închisoare, Arseni Iaţeniuk a fost deja ministru al Economiei şi Afacerilor Externe.

O experienţă care ar putea să se dovedească preţioasă în timp ce Ucraina riscă să intre în incapacitate de plată fără o perfuzie financiară internaţională.

Potrivit ministrului interimar ucrainean de Finanţe, Kievul are nevoie de 35 de miliarde de dolari în doi ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici