Partidele proeuropene din Republica Moldova au început procesul de elaborare a unui acord de guvernare

Grupurile de lucru ale Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM), Partidului Democrat (PDM) şi Partidului Liberal (PL) s-au întâlnit marţi după-amiază la sediul liberal-democraţilor, pentru a începe procesul de elaborare a unui acord de guvernare.

239 afișări
Imaginea articolului Partidele proeuropene din Republica Moldova au început procesul de elaborare a unui acord de guvernare

Partidele proeuropene din Republica Moldova au început procesul de elaborare a unui acord de guvernare

Surse din cadrul celor trei formaţiuni proeuropene au afirmat că urmează ca fiecare grup să discute în cadrul partidelor despre priorităţile pe care le au în procesul de elaborare a acordului de guvernare, relatează Unimedia.info.

Reprezentantul PLDM Vadim Pistrinciuc a declarat că reprezentanţii grupurilor de experţi vor interacţiona zilnic, adăugând că cea mai mare muncă va fi depusă pentru elaborarea programului de guvernare şi a Acordului noii coaliţii.

Democratul Sergiu Sîrbu a declarat presei că la baza noului acord va sta Acordul şi programul existent între PLDM şi PD.

"Astăzi a fost o şedinţă mai mult organizatorică, propuneri concrete nu au fost făcute. Ne-am propus anumite termene, am desemnat responsabili pentru a colecta propunerile şi ne-am propus să fim cât mai operativi posibil", a subliniat Sergiu Sîrbu.

Vicepreşedintele PL, Corina Fusu a menţionat că la baza negocierilor vor fi mai multe documente, printre care Acordul de Asociere cu UE şi recomandările venite din partea partenerilor externi.

Întâlnirea de marţi a avut loc după negocierile de duminică şi luni între liderii celor trei formaţiuni, Vlad Filat (PLDM), Marian Lupu (PDM) şi Mihai Ghimpu (PL).

Liderul PLDM, Vlad Filat, a reiterat faptul că până la sfârşitul lunii, Republica Moldova va avea un nou Guvern.

"Discuţiile au fost bune. Am convenit că începând cu ziua de mâine grupurile de experţi vor începe să lucreze asupra acordului de constituire a alianţei şi a programului de guvernare. În rest au fost discuţii care vizează modul de guvernare. Mâine vom intra în acţiune directă la nivel de formalizare a înţelegerilor pe care le-am avut până în prezent", a declarat Filat.

Liderii PDM şi PL spun că prin implicarea negociatorilor se va economisi timp, iar noul Guvern va fi învestit în termenii stabiliţi.

"În modul în care se va munci în paralel, vom economisi şi timpul, vom fi mai eficienţi, şi pe această cale vom asigura mai bine acei termeni pe care ni i-am propus ca până la sfârşitul lunii iulie nu doar să fie încheiate aceste negocieri, nu doar să fie semnat acordul politic de formare a alianţei, dar şi să fie învestit Guvernul", a precizat Marian Lupu.

"Discutăm calm, liniştit. Mâine, experţii vor pune pe hârtie programul, astfel încât la sfârşit de lună să avem Guvern" a subliniat la rândul său Ghimpu.

Totodată, liderii celor trei formaţiuni au discutat şi despre modalitatea de alegere a şefului statului.

Guvernul moldovean, susţinut în Parlament de comunişti, este condus interimar de Natalia Gherman, după ce premierul Chiril Gaburici şi-a anunţat demisia la 12 iunie, pe fondul unei anchete privind presupusa falsificare a unei diplome de studii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici