Partidul de Centru a câştigat alegerile legislative din Finlanda, într-un vot pentru "schimbare"

Partidul de Centru (de opoziţie) a câştigat alegerile legislative desfăşurate duminică în Finlanda, într-un vot pentru "schimbare", în timp ce principalele partide din actuala coaliţie au pierdut sprijinul populaţiei pe fondul dificultăţilor economice din ţară, relatează DPA în pagina electronică.

183 afișări
Imaginea articolului Partidul de Centru a câştigat alegerile legislative din Finlanda, într-un vot pentru "schimbare"

Partidul de Centru, condus de Juha Sipila, a câştigat alegerile legislative din Finlanda, într-un vot pentru "schimbare" (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

"Cred că alegătorii au trimis un mesaj clar că este nevoie de schimbare în Finlanda", a declarat liderul Partidului de Centru, Juha Sipila (foto). "Situaţia din Finlanda este foarte dificilă", a afirmat el într-o conferinţă de presă, menţionând nevoia de "reduceri, reforme şi creştere economică" pentru a redresa economia şi a crea noi locuri de muncă.

În calitate de lider al celui mai mare partid, Juha Sipila, în vârstă de 53 de ani, va primi sarcina formării unui nou Guvern, care va trebui să redreseze economia Finlandei.

Sipila a fost felicitat de premierul în exerciţiu Alexander Stubb. El a apreciat că Partidul de Centru şi Sipila au avut o "campanie puternică".

Potrivit proiecţiilor postului public finlandez YLE, după numărarea a 99 la sută din voturi, Partidul de Centru ar urma să obţină 49 de mandate din cele 200 ale Parlamentului, cu 14 mai multe decât în 2011.

Pe locul al doilea, cu 38 de mandate, ar urma să fie Partidul Finlandezilor (naţionalist), care nu a făcut niciodată parte din Guvern.

Partidul conservator al lui Stubb, Coaliţia Naţională, s-a clasat pe locul al treilea cu 37 de mandate, iar social-democraţii, care au deţinut postul de ministru al Finanţelor în actualul Guvern, au obţinut 34 de mandate în Parlament.

Aproape 4,5 milioane de finlandezi au fost chemaţi la urne duminică, însă rata de participare a fost de 70 la sută, uşor mai scăzută faţă de scrutinul din 2011.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici