Partidul lui Merkel, în cadere liberă. Cum arată cel mai recent sondaj cu o lună înaintea alegerilor din Germania

Cu o lună înainte de alegerile parlamentare din Germania, cele două partide din actuala coaliţie de guvernare sunt la egalitate, potrivit unui sondaj publicat astăzi de institutul de cercetare INSA, scrie Deutsche Welle.

1225 afișări
Imaginea articolului Partidul lui Merkel, în cadere liberă. Cum arată cel mai recent sondaj cu o lună înaintea alegerilor din Germania

Partidul lui Merkel, în cadere liberă. Cum arată cel mai recent sondaj cu o lună înaintea alegerilor din Germania

Atât blocul conservator de centru-dreapta (CDU/CSU), cât şi social-democraţii de centru-stânga (SPD) ar urma să beneficieze, pentru prima data în ultimii patru ani, de acelaşi procent de votanţi, 22%. Pe locul trei se află Verzii cu 17%, în timp ce locurile 4 şi 5 sunt ocupate de FDP cu 13% şi respectiv AfD cu 12%.
 
Dacă rezultatele sondajului vor fi aceleaşi şi în ziua alegerilor, pe 26 septembrie, niciun partid nu va putea forma singur un guvern, ceea ce va duce probabil la câteva luni de negocieri pentru a se construi o coaliţie.
 
Sondajul de astăzi, deşi departe de a fi o reprezentare finală a deciziilor alegătorilor în ziua alegerilor, marchează o scădere semnificativă a sprijinului pentru conservatorii lui Merkel, care la alegerile din 2017 au fost preferaţi de 33% dintre alegători.
 
Întrucât Angela Merkel a anunţat că va renunţa la funcţia de cancelar anul acesta, o altă dezbatere care are loc în spaţiul public german este cine va fi politicianul cel mai potrivit să o înlocuiască.
 
Deşi germanii nu votează direct pentru cancelar, sondajele arată că popularitatea lui Armin Laschet, succesorul actualului cancelar în interiorul partidului, este relativ scăzută, spre deosebire de cea a liderului SPD, Olaf Scholz, pentru ca 34% dintre cei chestionaţi susţin că l-ar vota pentru a fi cancelar dacă acest lucru ar fi posibil.
 
Sondajul INSA a fost efectuat pe un eşantion de 1.352 de persoane, în perioada 16-20 august.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici