Partidul lui Netanyahu se clasează pe primul loc după scrutinul din Israel, surclasând coaliţia lui Gantz/ Netanyahu: "Noaptea unei victorii colosale"

Partidul Likud, al premierului în funcţie Benjamin Netanyahu, se clasează pe primul loc în urma scrutinului legislativ din Israel, surclasând coaliţia Albastru & Alb (Kahol Lavan), a lui Benny Gantz, fost şef al Statului Major al armatei israeliene, potrivit rezultatelor parţiale anunţate după numărarea a 93% din voturi, informează cotidianul Haaretz.

2254 afișări
Imaginea articolului Partidul lui Netanyahu se clasează pe primul loc după scrutinul din Israel, surclasând coaliţia lui Gantz/ Netanyahu: "Noaptea unei victorii colosale"

Partidul lui Netanyahu se clasează pe primul loc după scrutinul din Israel, surclasând coaliţia lui Benny Gantz-rezultate parţiale

Potrivit rezultatelor parţiale, după numărarea a 93% din voturi, Partidul Likud are 36 de locuri, în timp ce coaliţia Albastru & Alb (Kahol Lavan) obţine 35 de locuri din totalul de 120 din Knesset, parlamentul unicameral al Israelului.

Pe poziţiile următoare se clasează formaţiunea religioasă Shas şi alianţa Yahadut HaTora HaMeuhedet (Iudaismul Unit de Tora), ambele cu câte 8 locuri, şi Partidul Laburist, cu 6 locuri. În Knesset ar mai intra şi formaţiunile Yisrael Beiteinu, Ihud Miflagot HaYamin (Uniunea Partidelor de Dreapta) şi Hadash-Ta'al, fiecare cu câte 5 locuri, iar Kulanu şi Meretz iau câte 4 locuri fiecare.

După numărarea a 79% din voturi, Partidul Likud avea 37 de locuri, în timp ce coaliţia Albastru & Alb (Kahol Lavan) avea 36 de locuri. Pe poziţiile următoare se clasau formaţiunea religioasă Shas, cu 8 locuri, şi alianţa Yahadut HaTora HaMeuhedet (Iudaismul Unit de Tora), cu 7 locuri, Yisrael Beiteinu şi Partidul Laburist, ambele cu câte 6 locuri, şi formaţiunile Kulanu, Ihud Miflagot HaYamin (Uniunea Partidelor de dreapta), Meretz and Hadash-Ta'al, fiecare cu câte 5 locuri.

Nu este încă clar dacă vreunul dintre cei doi lideri va reuşi să strângă un număr suficient de voturi în Knesset pentru a forma un nou guvern, însă rezultatele din acest moment sunt mai degrabă favorabile dreptei şi lui Netanyahu.

Premierul israelian în funcţie Benjamin Netanyahu a susţinut, marţi spre miercuri noapte, un discurs, în care s-a declarat învingător în alegerile legislative şi a anunţat că a iniţiat deja discuţiile cu posibilii parteneri de coaliţie guvernamentală, informează cotidianul The Guardian.

"Este noaptea unei victorii colosale", a declarat Netanyahu, după ce rezultatele parţiale au indicat o probabilă victorie a partidului său în faţa coaliţiei conduse de Benny Gantz.

Am început să discut din seara asta cu partenerii noştri naturali", a declarat Netanyahu, adăugând: "Aproape toţi au declarat public că mi-ar recomanda" drept premier.

Netanyahu a mai spus că va fi "prim-ministrul tuturor cetăţenilor Israelului, de dreaptă şi de stânga, evrei şi ne-evrei deopotrivă", dar a precizat că orice guvern va forma "va fi un guvern de dreapta".

Rezultatele parţiale indică un avantaj clar pentru formaţiunile de dreapta, care îl susţin pe Netanyahu, iar acestea par să aibă mai mari şanse să formeze o coaliţie de guvernare, comparativ cu partidele de stânga.

Dacă va obţine un nou mandat, al cincilea, Benjamin Netanyahu îl va devansa în iulie pe David Ben-Gurion, fondatorul statului Israel, devenind premierul care a condus naţiunea cel mai mult timp. Cu toate acestea, imaginea lui Benjamin Netanyahu este afectată de un amplu scandal de corupţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici