Pastorul american renunţă, pentru moment, la arderea Coranului sâmbătă

Pastorul grupului religios american Dove World Outreach Center din Florida a declarat că este dispus să abandoneze proiectul său de ardere a 200 de exemplare din Coran în schimbul promisiunii că se va renunţa la ridicarea unei moschei în apropiere de Ground Zero din New York.

16 afișări
Imaginea articolului Pastorul american renunţă, pentru moment, la arderea Coranului sâmbătă

Pastorul american renunţă, pentru moment, la arderea Coranului sâmbătă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pastorul a ameninţat însă că îşi va revizui decizia de a nu mai arde Coranul la comemorarea a nouă ani de la atentatele din 11 septembrie. "Am putea fi obligaţi să ne revizuim poziţia", a declarat spre surpriza generală pastorul Terry Jones, la câteva ore după ce a anunţat că renunţă la arderea Coranului.

Pastorul grupului creştin integrist Dove World Outreach Center din Gainesville, în Florida, a explicat că a renunţat la proiectul său în schimbul promisiunii că moscheea ce urma să fie construită în apropiere de Ground Zero din New York va fi înălţată în altă parte.

Acest anunţ a constituit o uşurare pentru autorităţile americane, care se temeau de consecinţe, mai ales pentru militarii americani din Afganistan.

Ca indiciu al importanţei pe care administraţia Obama o acordă acestui caz, şeful Pentagonului Robert Gates l-a sunat joi după-amiază pe pastorul Terry Jones pentru a-l convinge să îşi anuleze planurile.

Pastorul, cu o mustaţă deasă şi părul alb, a afirmat că a obţinut asigurări din partea unui imam din Orlando ce a acţionat ca intermediar, Mohammed Musri, că imamul Faisal Abdul Rauf, aflat la originea proiectului moscheii din Manhattan, este dispus la un acord şi se va întâlni sâmbătă cu el la New York pentru a discuta.

Dar reponsabilii de acest proiect de moschee au dezminţit această versiune, iar imamul Rauf a respins orice "negociere" cu pastorul.

"Punem lucrurile între paranteze pentru moment, deoarece suntem într-adevăr dezamăgiţi şi şocaţi, deoarece dacă (poziţia imamului Rauf) este reală, el (Musri) ne-a minţit clar", a declarat pastorul după ce a aflat despre această dezminţire.

"Am putea fi obligaţi să ne revizuim decizia, deoarece am anulat (arderea Coranului) bazându-ne pe cuvântul său. Acum înţeleg că el declară peste tot că nu a spus niciodată acest lucru", a declarat pastorul, vorbind despre Musri.

"Americanii nu vor să vadă o moschee în acest loc", a declarat pastorul în cursul acestei zile pline de evenimente, în care a intervenit şi miliardarul american Donald Trump, un apropiat al republicanilor, care a propus să cumpere zona centrului islamic din Manhattan, plătind cu 25 la sută mai mult decât preţul iniţial pentru dezarmorsarea situaţiei "explozive".

Proiectul iniţial al grupului religios era de a arde 200 de exemplare din Coran sâmbătă, în jurul orei locale 18.00 (duminică, 01.00 ora României) la Gainesville. Această iniţuiativă avea ca scop glorificarea amintirii victimelor atentatelor de la 11 septembrie.

Ea intervine într-un moment foarte sensibil, în care musulmanii sărbătoresc, în jurul datei de 10 septembrie, sfârşitul Ramadanului, şi în timp ce autorităţile americane se temeau deja, înainte de această polemică, de intensificarea sentimentelor antimusulmane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici