Patru ţări europene oferă asistenţă României, după activarea Mecanismului UE de Protecţie Civilă

România a acceptat ofertele de asistenţă formulate de Belgia şi Austria la numai câteva ore după ce autorităţile de la Bucureşti au activat, vineri, Mecanismul UE de Protecţie Civilă, cerând sprijin pentru a face faţă inundaţiilor, a anunţat Comisia Europeană.

41 afișări
Imaginea articolului Patru ţări europene oferă asistenţă României, după activarea Mecanismului UE de Protecţie Civilă

Patru ţări europene oferă asistenţă României, după activarea Mecanismului UE de Protecţie Civilă (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

"În seara de 2 iulie, autorităţile române au activat Mecanismul UE de Protecţie Civilă, cerând sprijin pentru a face faţă inundaţiilor grave care afectează în prezent partea de nord-est a ţării. Solicitarea de asistenţă sub formă de diguri gonflabile, pompe, generatoare de energie, sisteme de purificare a apei, kituri pentru iluminat şi alte materiale a fost comunicată imediat statelor participante prin intermediul Centrului pentru monitorizare şi informare al Comisiei", se arată într-un comunicat publicat duminică pe site-ul Comisiei.

TITLURILE ZILEI

Austria a oferit României 10 sisteme de pompare a apelor uzate şi trei generatoare, în timp ce Belgia pune la dispoziţia autorităţilor române 11 pompe, cinci generatoare şi o unitate de purificare a apei. Convoiul belgian a plecat duminică dimineaţă spre România şi va prelua şi ajutorul oferit de Austria, urmând să ajungă în România luni seară.

Conform Comisiei Europene, România analizează şi ofertele formulate de Franţa şi Estonia. Franţa şi-a anunţat disponibilitatea de a oferi cinci sisteme de pompare, opt generatoare şi o unitate de purificare a apei şi 30 de persoane pentru operarea acestora, în timp ce Estonia a anunţat că o echipă comună formată de Estonia, Letonia şi Lituania şi un modul de pompare de mare capacitate, finanţat de Comisia Europeană, sunt pregătite să intervină în România.

"Încă o dată, Europa a asistat la noi exemple de solidaritate într-un moment în care au lovit dezastre. Aş vrea să exprim aprecierea mea pentru ţările care au venit în ajutorul României şi solidaritatea mea cu poporul român, care suferă consecinţele inundaţiilor. Voi folosi lecţiile învăţate în timpul recentelor dezastre din Europa CEntrală şi de Est pentru a găsi modalităţi de îmbunătăţire şi consolidare a capacităţii noastre de reacţie în caz de dezastru", a declarat Kristalina Georgieva, comisar european pentru Cooperare Internaţională, Ajutor Umanitar şi Răspuns în situaţii de criză.

Mecanismul european de Protecţie Civilă facilitează reacţia în caz de dezastre şi are 31 de membri (cele 27 de state membre UE, Croaţia, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia), care utilizează în comun resursele ce pot fi puse la dispoziţia ţărilor afectate de dezastre în întreaga lume. Odată activat, Mecanismul asigură coordonarea asistenţei în interiorul şi în exteriorul Uniunii Europene, prin intermediul Centrului pentru Monitorizare şi Informare (MIC). De la crearea sa, în 2001, Mecanismul a fost activat pentru dezastre petrecute pe teritoriul statelor membre (cum au fost incendiile de pădure din 2009 din sudul Europei), dar şi în restul lumii, inclusiv la recentele cutremure din Haiti şi Chile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici