PCRM, dispus să susţină în Parlament iniţiativa AIE privind alegerea directă a şefului statului

Partidul Comuniştilor este pregătit să susţină în Parlament iniţiativa Alianţei pentru Integrare Europeană privind alegerea directă a preşedintelui Republicii Moldova, a declarat vineri Vladimir Voronin, transmite Info-Prim Neo, în pagina electronică.

15 afișări
Imaginea articolului PCRM, dispus să susţină în Parlament iniţiativa AIE privind alegerea directă a şefului statului

PCRM, dispus să susţină în Parlament iniţiativa AIE privind alegerea directă a şefului statului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cu scopul soluţionării rapide a crizei politice şi anunţării datei alegerilor anticipate, PCRM este gata să susţină în componenţa actuală a Parlamentului iniţiativa legislativă privind alegerea directă a şefului statului. Acesta va fi consensul pe care îl aşteaptă întreaga societate moldovenească", a declarat vineri, în cadrul unui briefing de presă, fostul preşedinte al Republicii Moldova, liderul PCRM, Vladimir Voronn.

Fostul preşedinte a spus că poziţia PCRM a fost dictată şi de susţinerea de către Consiliul Europei a poziţiei AIE privind modificarea Constituţiei prin referendum. "Ieri (joi), am văzut cu toţii cum reprezentanţii Consiliului Europei şi-au schimbat deschis propria lor poziţie. Nu ţine de competenţa PCRM să caute cauzele unor astfel de viraje şi să identifice premisele dezicerii structurilor europene de propriile lor recomandări", a menţionat Voronin.

Preşedintele PCRM a mai spus că, în situaţia creată, Partidul Comuniştilor propune să nu fie cheltuite mijloace financiare şi timp pentru organizarea referendumului privind modificarea articolului 78 din Constituţie. Cu acest scop, PCRM este pregătit să susţină în Parlament iniţiativa AIE privind alegerea directă a şefului statului.

Vladimir Voronin a mai spus că Partidul Comuniştilor îşi anulează agenda acţiunilor de protest anunţată pentru săptămânile viitoare şi aşteaptă un răspuns prompt din partea Alianţei. "Cât despre revenirea grupului PCRM în Parlament, decizia va fi luată doar după ce Partidul Comuniştilor va primi garanţii ferme care vor confirma că Parlamentul va fi dizolvat şi va fi numită ziua alegerilor", a menţionat fostul preşedinte.

Până în prezent, PCRM pleda pentru alegerea şefului statului în Parlament şi propunea trei tururi de vot.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici