Pentru al doilea an consecutiv standardului de viaţă este în scădere în lume / Şi în România s-a înregistrat o scădere

Cel mai recent Indicele de dezvoltare umană (IDH) al ONU arată că situaţia la nivel global nu este cea mai fericită. Acest indicator al standardului de viaţă - care include măsuri privind speranţa de viaţă, educaţia şi venitul pe persoană - a scăzut în 2021 pentru al doilea an consecutiv. Este cea mai mare scădere consecutivă de când a fost iniţiat indicele.

319 afișări
Imaginea articolului Pentru al doilea an consecutiv standardului de viaţă este în scădere în lume / Şi în România s-a înregistrat o scădere

Pentru al doilea an consecutiv standardului de viaţă este în scădere în lume / Şi în România s-a înregistrat o scădere

Mai mult de 80 % din cele 191 de ţări incluse în indice au înregistrat o scădere a scorurilor IDH în 2021 comparativ cu 2019, înainte de pandemie. Ţările din America Latină şi Caraibe au scăzut cel mai mult. Nivelul de trai a scăzut semnificativ şi în Asia de Sud, relatează The Economist.

Şi mai gravă este situaţia din Africa Subsahariană. Dintre cele 32 de ţări cu cele mai mici scoruri hdi, 28 se aflau în această regiune. Multe dintre acestea, precum Sudanul de Sud şi Etiopia, se confruntă cu conflicte brutale. Sărăcia din regiune este atât de mare, încât un copil născut astăzi se poate aştepta să trăiască 60 de ani şi să aibă doar şase ani de şcoală, faţă de 79, respectiv, 12 ani, în cadrul OCDE, un grup de ţări bogate.

Această scădere a nivelului de trai subminează progresele recente înregistrate în unele dintre cele mai sărace regiuni ale lumii. Este puţin probabil ca lucrurile să se îmbunătăţească în curând. Inflaţia galopantă şi schimbările climatice aduc şi mai multe veşti proaste pentru o mare parte a lumii.

Şi în România s-a înregistrat o scădere, dar ţara noastră şi-a păstrat statutul de ţară dezvoltată în Indicele de Dezvoltare Umană 2021 al ONU. România s-a clasat pe locul 53 la nivel global, cel mai slab loc dintre statele membre ale UE, în afară de Bulgaria.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici