Percheziţie la sediul unei organizaţii ruse, după proiectarea unui film despre Litvinenko

Percheziţia efectuată joi la sediul organizaţiei neguvernamentale ruse Memorial din Sankt Petersburg, în nord-vestul Rusiei, ar putea fi legată de proiectarea unui film despre fostul spion Aleksandr Litvinenko, a afirmat vineri unul dintre membrii săi.

52 afișări
Imaginea articolului Percheziţie la sediul unei organizaţii ruse, după proiectarea unui film despre Litvinenko

Aleksandr Litvinenko

"Percheziţia este, în opinia mea, o simplă răzbunare din partea fostului KGB după proiectarea, în urmă cu două săptămâni, a filmului lui Andrei Nekrasov, «Revolta. Afacerea Litvinenko»", a declarat Iuli Ribakov, membru al acestei organizaţii pentru apărarea drepturilor omului.

"Pentru putere, afacerea Litvinenko - fost agent rus otrăvit cu poloniu în 2006, la Londra - este un subiect delicat. Memorial a îndrăznit să proiecteze acest film şi iată răspunsul", a adăugat el.

Parchetul, contactat de AFP, a refuzat orice comentariu, confirmând numai percheziţia.

Potrivit lui Ribakov, autorităţile au justificat această percheziţie prin publicarea unui articol în cotidianul de opoziţie Novi Petersburg, care face obiectul unei anchete penale pentru "extremism".

Poliţia a "confiscat toate hard disk-urile calculatoarelor şi toate arhivele" organizaţiei neguvernamentale de la Sankt Petersburg, mai ales "o documentare inestimabilă privind represiunile staliniste acumulate de Memorial timp de 20 de ani", a afirmat el.

"Toate aceastea nu sunt decât un pretext pentru a împiedica Memorial să lucreze", a adăugat el.

"Este prima dată când forţele de ordine ne lovesc atât de puternic. Nici chiar în Cecenia şi Inguşetia nu am văzut acţiuni de tipul celei de joi din Sankt Petersburg", a declarat Aleksandr Cerkasov, unul dintre liderii Memorial de la Moscova.

Otrăvirea cu poloniu a fostului agent rus Aleksandr Litvinenko, devenit un detractor al Kremlinului, în noiembrie 2006, la Londra, a condus la o criză în relaţiile ruso-britanice.

Rusia refuză extrădarea principalului suspect, potrivit Londrei, în acest dosar, fostul agent al KGB Andrei Lugovoi, ceea ce a determinat expulzarea reciprocă a diplomaţilor ruşi şi britanici în vara lui 2007.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici