Pescarii spanioli protestează pe mare faţă de reciful din Gibraltar

Zeci de vapoare de pescuit spaniole s-au reunit duminică în faţa Gibraltarului pentru a protesta faţă de construirea unui recif artificial de către enclava britanică, ce a generat tensiuni diplomatice între Londra şi Madrid.

379 afișări
Imaginea articolului Pescarii spanioli protestează pe mare faţă de reciful din Gibraltar

Pescarii spanioli protestează pe mare faţă de reciful din Gibraltar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sub un control poliţienesc sporit, 38 de vapoare de pescuit spaniole au ancorat la începutul dimineţii în faţa celor 70 de blocuri de beton ale recifului care, afirmă pescarii, îi privează de unul dintre cele mai bune locuri de pescuit.

Pe fondul tensiunilor diplomatice, un portelicopter militar britanic a făcut escală, duminică, într-un port din sudul Spaniei, cu acordul autorităţilor ţării, în timp ce o altă navă de război britanică urmează să ajungă în Gibraltar luni, în cadrul unor exerciţii militare.

Agitând drapele spaniole, purtând tricouri pe care se putea citi "Gibraltarul spaniol", trecătorii au încurajat pescarii, în timp ce aproximativ 500 de manifestanţi ce arborau steagurile britanice şi ale Gibraltarului s-au reunit pe malul enclavei.

Încadrată de circa şase nave ale Gărzii civile spaniole, flota de pescari s-a apropiat de 14 nave ale poliţiei din Gibraltar şi ale autorităţilor britanice care le-au împiedicat să se mobilizeze în jurul recifului.

După o oră petrecută pe mare, marcată de un schimb de insulte dar fără vreun incident notabil, pescarii spanioli au intrat în port.

"Vrem pur şi simplu să trimitem un mesaj Gibraltarului. Vrem doar să putem pescui acolo unde am pescuit dintotdeauna", explică Leoncio Fernandez, preşedintele Confreriei pescarilor din La Linea de la Concepcion.

Pescarii din acest oraş situat la frontiera cu Gibralatarul şi din portul Algeciras se declară foarte afectaţi de reciful pe care autorităţile din Gibraltar au decis să îl construiască la 24 iulie.

Potrivit teritoriului britanic, care nu are flotă de pescuit comercială, reciful le-ar permite bancurilor de peşti să se regenereze.

Poliţia din Gibraltar a declarat că Garda civilă spaniolă a lucrat, duminică, "în colaborare" cu agenţii săi "pentru a se asigura că manifestaţiile nu vor fi marcate de incidente", potrivit unui comunicat al Guvernului teritoriului britanic.

Gibraltarul reafirmă în acelaşi comunicat că zona în care au fost scufundate blocurile de beton "nu era anterior frecventată decât de un vapor" spaniol şi nu era recunoscută ca fiind un "teren de pescuit" de către Guvernul regional din Andaluzia.

De la construirea recifului, Gibraltarul acuză Madridul că şi-a multiplicat controalele le frontieră ca măsură de represalii, ceea ce creează periodic lungi cozi de aşteptare la frontieră.

Guvernul spaniol afirmă că aceste controale sunt obligatorii deoarece Gibraltarul, ca şi Marea Britanie, nu este membru al spaţiului Schengen şi sunt necesare pentru combaterea contrabandei, în special de tutun.

Considerând, dimpotrivă, că aceste controale sunt "motivate politic", premierul britanic David Cameron a cerut vineri Comisiei Europene să trimită "de urgenţă" o echipă de observatori la frontieră.

Cu acordul Guvernului spaniol, portelicopterul HMS Illustrious s-a oprit duminică pentru o escală tehnică de mai multe ore la baza militară Rota din sudul Spaniei. Acesta a plecat apoi pentru a participa la exerciţiile militare prevăzute cu mult timp înainte în Marea Mediterană.

Luni, o navă de război britanică, fregata HMS Westminster, însoţită de două vapoare, urmează să facă escală în Gibraltar pentru a participa apoi la aceste manevre.

Cedată în 1713 Marii Britanii, insula Gibraltar, un teritoriu de şapte kilometri pătraţi şi cu o populaţie de 30.000 de locuitori situat în sudul Peninsulei Iberice, se află în centrul tensiunilor recurente dintre Londra şi Madrid.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici