Peste 100 de parlamentari britanici l-au sfidat pe Cameron, votând o moţiune a euroscepticilor

Peste 100 de deputaţi l-au sfidat miercuri seara pe premierul David Cameron, votând pentru o moţiune a euroscepticilor ce exercită presiuni asupra acestuia să îşi respecte promisiunea de a organiza un referendum asupra UE, însă acest text a fost respins, aşa cum se aştepta.

127 afișări
Imaginea articolului Peste 100 de parlamentari britanici l-au sfidat pe Cameron, votând o moţiune a euroscepticilor

Peste 100 de parlamentari britanici l-au sfidat pe Cameron, votând o moţiune a euroscepticilor (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

În total, 130 de deputaţi - dintre care 114 din cadrul Partidului Conservator al lui Cameron - s-au propunţat pentru, un număr mult mai important decât cel scontat, care amplifică presiunea asupra şefului Guvernului.

Laburiştii (în opoziţie) au anunţat că vor vota împotriva moţiunii, însă 12 dintre ei au optat până la urmă să voteze pentru aceasta.

Un singur deputat din cadrul Partidului Liberal-Democrat, partenerul coaliţiei guvernamentale şi o formaţiune eurofilă, s-a alăturat taberei "da".

Tabăra "nu" a adunat 277 de voturi.

Moţiunea, iniţiată de mai mulţi conservatori, deplâgea absenţa în programul legislativ al Guvernului, prezentat la începutul lui mai, a unui proiect de lege prevăzând organizarea unui referendum asupra apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană (UE).

Acest text, care nu avea un caracter constrângător, era menit să exprime nerăbdarea euroscepticilor, care ar vrea ca referendumul să aibă loc mai devreme sau cel puţin să obţină garanţii cu privire la organizarea acestuia, considerând prea vagi promisiunile şefului Guvernului.

Acesta a anunţat în ianuarie că vrea ca mai întâi să renegocieze termenii apartenenţei Marii Britanii la UE şi să organizeze un referendum pe această temă ulterior, în cazul în care ar fi reales în 2015, la orizontul lui 2017.

Acest vot "arată că Partidul Conservator vrea un referendum privind UE", a declarat deputatul conservator Peter Bone, unul dintre artizanii acestei "rebeliuni".

Votul de miercuri a avut loc în pofida unor noi promisiuni, cu o zi înainte, din partea premierului, către eurosceptici.

Partidul Conservator a publicat marţi un proiect de lege confirmând organizarea unui referendum la orizontul lui 2017 şi precizând întrebarea adresată.

Însă acest gest nu a fost considerat suficient pentru a-i calma pe eurosceptici, acest proiect de lege fiind sortit eşecului din cauza opoziţiei laburiştilor şi liberal-democraţilor.

Euroscepticii exercită presiuni dure, în prezent, asupra lui Cameron, motivaţi de sondaje ce relevă o nemulţumire în creştere a britanicilor faţă de UE şi alarmaţi de succesul electoral întregistrat de partidul naţionalist şi antieuropean UKIP.

Premierul, aflat într-o vizită în Statele Unite, nu a asistat la vot, miercuri seara. Însă el a dat asigurări că este "destins" în legătură cu acest subiect şi că nu a dat niciun fel de consemn de vot.

"Nu cred că se poate trage, cu adevărat, o concluezie" pe baza rezultatului acestei consultări, în absenţa consemnului de vot, a subliniat el.

Laburiştii consideră acest vot drept o "altă lovitură devastatoare dată autorităţii premierului". Şeful Guvernului a "pierdut controlul agendei, iar în această seară a pierdut controlul asupra partidului său", a declarat Douglas Alexander, un deputat laburist.

Votul reprezintă unul dintre cele mai severe afronturi aduse lui Cameron pe tema politicii sale europene, după votul din 2011 asupra precedentei moţiuni în favoarea organizării unui referendum, care a adunat 111 voturi, dintre care 81 de voturi ale unor conservatori, notau anumiţi comentatori.

Potrivit unei anchete publicate la începutul lui mai, 46% dintre britanici doresc să iasă din UE. Alt sondaj, publicat recent, arată că 35% dintre ei se pronunţă pentru organizarea imediată a unui referendum pe această temă. Doar 22% spun că vor vota sigur pentru rămânerea în UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici