Peste 150 de morţi, în urma prăbuşirii unui avion de pasageri în sudul Indiei - VIDEO, FOTO

Un avion al companiei Air India, care venea din Dubai, s-a prăbuşit sâmbătă la aterizarea în Mangalore, în sudul Indiei, provocând moartea a 159 de de persoane din totalul de 166 aflate la bord, acesta fiind cel mai grav accident aerian din ultimii zece ani din India, au anunţat autorităţile.

214 afișări
Imaginea articolului Peste 150 de morţi, în urma prăbuşirii unui avion de pasageri în sudul Indiei - VIDEO, FOTO

Peste 150 de morţi, în urma prăbuşirii unui avion de pasageri în sudul Indiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Unul dintre supravieţuitorii accidentului aviatic, un copil în vârstă de şapte ani, a decedat sâmbătă din cauza rănilor suferite, a anunţat poliţia indiană.

Toţi cei 160 de pasageri ai avionului Boeing 737 al Air India Express sunt de naţionalitate indiană, potrivit companiei aeriene căreia îi aparţine aeronava.

Pilotul avionului prăbuşit era "foarte experimentat" - ministru

Pilotul avionului Air India era foarte "experimentat", a declarat ministrul Aviaţiei Civile, sugerând că zona de siguranţă scurtă din jurul pistei ar putea să fi contribuit la producerea accidentului.

Potrivit lui Praful Patel, ministrul Aviaţiei Civile, pilotul, identificat oficial ca fiind de naţionalitate sârbă, avea la activ 10.000 de ore de zbor şi era familiarizat cu această pistă, unde aterizase de peste 20 de ori.

Condiţiile din momentul aterizării erau bune, cu o vizibilitate suficientă, dar ministrul a subliniat că zona de siguranţă din jurul pistei este mai scurtă decât pe alte aeroporturi.

"Mangalore nu are o zonă de siguranţă suficientă şi, în cazul de faţă, ea nu a putut opri aeronava", a declarat el, adăugând: "Putem să spunem cu siguranţă, plecând de la primele elemente, că în afară de aceasta (...), totul părea normal".

Ministrul a subliniat că este prea devreme pentru a stabili cauzele exacte ale accidentului, precizând că a fost deschisă o anchetă.

Cutiile negre ale avionului nu au fost încă găsite.

Pista pe care a încercat să aterizeze avionul este lungă de 2,6 kilometri.

Preşedintele autorităţilor aeroportuare indiene, V.P. Agrawal, a declarat că pilotul nu a trimis niciun apel de urgenţă care să sugereze o problemă tehnică a aparatului.

Avionul, un Boeing 737 al Air India Express, o filială a companiei publice Air India, care transporta 160 de pasageri şi şase membri ai echipajului, s-a prăbuşit sâmbătă dimineaţa, în jurul orei locale 06.30 (04.00 ora României), după ce a ieşit de pe pistă din motive încă neelucidate, potrivit comandantului adjunct al poliţiei din Mangalore, R. Ramesh.

Potrivit martorilor, aeronava a ratat pista de aterizare, atingând solul prea târziu pentru a se mai putea redresa, şi a intrat într-o zonă cu vegetaţie densă. Ulterior, avionul a luat foc.

Directorul pentru resurse umane al Air India a declarat că cel puţin opt persoane au supravieţuit catastrofei. "Potrivit informaţiilor de care dispunem, opt persoane au fost salvate şi transportate la spitale din Mangalore pentru a primi îngrijiri medicale", a declarat Anup Shrivasta în cadrul unei conferinţe de presă la Mumbai.

Potrivit poliţiei, un copil în vârstă de şapte ani a decedat în urma rănilor suferite.

Potrivit companiei, printre cei 160 de pasageri se aflau 137 de adulţi, nouă copii şi patru bebeluşi. Pilotul a fost identificat ca fiind un britanic de origine sârbă, Z. Glusica, care fusese angajat de Air India în urmă cu doi ani.

Posturile de televiziune difuzau imagini cu mai mulţi supravieţuitori, între care şi o femeie, cu o figură înspăimântată, transportată pe o targă, un bărbat cu arsuri grave pe un pat de spital şi un copil care primea îngrijiri medicale.

Unul dintre supravieţuitori, Uner Farooq, intervievat de NDTV pe patul de spital, a declarat că a auzit un zgomot surd în momentul în care avionul a atins solul.

"Apoi avionul a deviat de la traseu mergând înspre copaci, iar cabina s-a umplut de fum. Am fost prins între cabluri dar am reuşit să ies", a povestit el. "Dar mâinile, faţa şi picioarele mele sunt arse", a adăugat el, având capul înfăşurat într-un bandaj.

NDTV difuza imagini cu aeronava având carlinga avariată. Un fum gros se ridica din fuselaj, în timp ce echipele de salvare încercau să stingă focul şi să ajungă la avion pentru a recupera cadavrele victimelor.

Aeroportul din Mangalore este situat la circa 20 de kilometri de oraş, care se află la aproximativ 320 de kilometri de Bangalore, capitala statului Karnataka.

Ministrul de Interne din Karnataka, V.S. Acharya, a cerut populaţiei locale să coopereze în ceea ce el a numit "acest moment de criză" şi să nu se apropie de locul accidentului, unde o mulţime de curioşi se strânsese deja, în apropierea epavei avionului.

Ultimul accident de avion din India datează din 17 iulie 2000, când un Boeing 737 al companiei indiene Alliance Air s-a prăbuşit peste un cartier rezidenţial situat în apropiere de aeroportul din Patna (est), provocând moartea a 61 de persoane.

Cel mai grav accident aviatic din India s-a produs în 1996, când două aeronave, una din Kazahstan şi un avion de linie saudit, s-au ciocnit în zbor în apropiere de New Delhi, provocând moartea a 349 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici