Peste 200 de răniţi la Cairo, în urma unor confruntări între susţinători ai armatei şi protestatari

Confruntări violente între manifestanţi care cereau reforme şi partizani ai militarilor care conduc ţara au izbucnit sâmbătă la Cairo, provocând rănirea a peste 200 de persoane, la scurt timp după ce armata a încercat să calmeze criticile reînnoindu-şi promisiunea de democraţie.

260 afișări
Imaginea articolului Peste 200 de răniţi la Cairo, în urma unor confruntări între susţinători ai armatei şi protestatari

Peste 200 de răniţi la Cairo, în urma unor confruntări între susţinători ai armatei şi protestatari (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

O mie de manifestanţi au încercat să meargă în faţa Ministerului Apărării şi sediului Consiliului Suprem al Forţelor Armate (CSFA), scandând "jos puterea militară", înainte de a fi blocaţi de poliţia militară, care a tras focuri de armă în aer pentru a încerca să-i disperseze.

Confruntări violente, cu lansări de pietre şi coctailuri Molotov, au urmat în cursul serii între manifestanţi şi civili favorabili armatei, fără ca militarii să intervină.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, 231 de persoane au fost rănite, dintre care 39 au fost transportate la spital, iar altele au primit îngrijiri la locul incidentelor.

Manifestanţii pentru reforme s-au regăsit blocaţi între soldaţi şi poliţie, pe de o parte, şi partizani în civil ai armatei, de cealaltă parte.

O persoană a luat microfonul unei moschei din apropiere pentru a face presiuni asupra armatei să "protejeze manifestanţii".

Un oficial militar a dat asigurări la televiziunea de stat că "forţele armate au reacţionat cu reţinere" în faţa manifestanţilor, care le-au "atacat aruncând cu pietre şi sticle".

Manifestanţii au părăsit în final locul pentru a se întoarce în piaţa Tahrir, din centrul oraşului, pe care o ocupă de 15 zile.

Cu câteva ore mai devreme, mareşalul Hussein Tantawi, care conduce CSFA, a promis din nou că va crea "stâlpii unui stat democratic ce apără libertatea şi drepturile cetăţenilor săi".

El a promis, într-o alocuţiune televizată, "alegeri parlamentare libere şi corecte, o nouă Constituţie şi un preşedinte ales de popor".

În pofida declaraţiilor sale repetate în favoarea democraţiei şi a sprijinului popular de care a beneficiat în timpul revoltei din ianuarie şi februarie, armata este din ce în ce mai criticată.

Manifestanţii reproşează armatei ritmul lent al reformelor anunţate, menţinerea practicilor represive moştenite de la fostul regim şi prezenţa partizanilor lui Hosni Mubarak în Guvern şi administraţie.

CSFA a emis sâmbătă un comunicat în care acuza "mişcarea 6 aprilie", o organizaţie de tineret, că "divizează poporul şi armata".

"Mişcarea 6 aprilie", foarte activă pe reţelele de socializare de pe Internet, a jucat un rol important în declanşarea revoltei împotriva lui Mubarak la 25 ianuarie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici