Peste 25 de zidari români, exploataţi pe un şantier de construcţii din Franţa

Un proces în justiţie a fost iniţiat în Franţa, după un control în 2008 la şantierul Virieu-le-Grand, unde 26 de zidari români ar fi fost angajaţi în condiţii ilegale de un antreprenor danez, în colaborare cu un altul român, relatează Le Progres, în ediţia electronică de joi.

416 afișări
Imaginea articolului Peste 25 de zidari români, exploataţi pe un şantier de construcţii din Franţa

Peste 25 de zidari români, exploataţi pe un şantier de construcţii din Franţa (Imagine:Octav Ganea/Arhiva Mediafax Foto)

Inspectorii francezi pentru protecţia muncii au descoperit cazul, după un accident de muncă produs în aprilie 2008 la şantierul Virieu-le-Grand. "Zidarii români erau într-o situaţie umană foarte dificilă, cu o igienă lamentabilă şi condiţii de securitate neconforme", a explicat, miercuri, un inspector audiat de tribunalul corecţional.

Deşi li se promisese un salariu de 1.000 de euro pe lună, ei primeau de fapt doar câteva sute de euro şi fără a avea autorizaţie de muncă în Franţa.

La nivel oficial, ei erau "detaşaţi" în Franţa de societatea Geoconstruct, condusă de omul de afaceri român Gheorghe Croitoru, şi angajaţi de soţia sa în România. Firma română a fost creată la începutul lunii martie, cu câteva zile înainte ca Gheorghe Croitoru să obţină un contract de subantrepriză de 671.000 de euro din partea firmei Triquet, care conduce şantierul Virieu-le-Grand. Acest contract fusese încheiat fără cunoaşterea planurilor şi chiar fără a se cunoaşte ce urma să fie construit.

Procurorii francezi au cerut o condamnare la şase luni de închisoare cu suspendare pentru Croitoru şi un an, din care jumătate cu suspendare, şi 15.000 de euro amendă pentru Soren Thomsen, cetăţean danez, directorul firmei Triquet.

Sentinţa urmează să fie pronunţată la 26 mai.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici