Peste 30 de români care locuiau ilegal în regiunea Rennes au fost evacuaţi

Aproximativ 30 de români au fost evacuaţi marţi din trei locuinţe pe care le ocupau în mod ilegal, de mai multe luni, pe Rue du Canal Saint-Martin, la Rennes, şi urmau să fie cazaţi marţi seara la un hotel.

127 afișări
Imaginea articolului Peste 30 de români care locuiau ilegal în regiunea Rennes au fost evacuaţi

Peste 30 de români, evacuaţi din trei locuinţe pe care le ocupau ilegal în regiunea Rennes

Ei au început să care diverse obiecte, saltele şi jucării cu ajutorul unor roabe şi cărucioare, după ce au aflat că urmau să fie evacuaţi în urma unei plângeri depuse de municipalitate pentru ocuparea ilegală a două apartamente aparţinând Primăriei Rennes şi unei case private.

"Poliţiştii au expulzat deja o familie (marţi) dimineaţa şi urmează să vină (marţi) după-amiaza să îi dea afară şi pe ceilalţi", a declarat Carole Bohanne, o activistă din cadrul asociaţiei Droit au logement (Dal), relatează portalul Maville.com într-un reportaj.

"Ne pot expulza şi din Franţa?", o întreabă Claudia, o tânără care nu vede cu un ochi şi care are un copil bolnav. "Da. După trei luni de şedere trebuie să faci dovada că ai o locuinţă şi resurse sau stai ilegal", îi răspunde Carole. "Am venit acum două luni. În România nu avem serviciu, iar casa ne-a fost distrusă de inundaţii. La Rennes, cineva ne-a spus că există o locuinţă în care putem locui (ilegal), pe Rue du Canal Saint-Martin", spune Claudia.

"Aici sunt multe case ocupate şi reocupate ilegal de mai mulţi ani. Este un adevărat cartier românesc", a declarat Carole pentru portal. Românii vin şi pleacă de ceva timp, confirmă o vecină. "Îi tolerăm până când nu vom mai putea", declară ea, negând că ar fi vorba despre "probleme de coabitare" sau zgomote. "Sunt tot mai numeroşi. Eu trăiesc aici de 50 de ani. Era un cartier mic şi liniştit, în care toată lumea muncea", continuă ea. "De ce sunt lăsaţi să intre în Franţa? Nu înţeleg. În fine, este trist să vezi atâta mizerie", mai spune vecina.

"Erau un pic cam zgomotoşi. Dar nu erau probleme. Copiii veneau să bea ceai aici", declară Lénaïg, la Galeria "Bon accueil", în apropierea celor două locuinţe ocupate ilegal. Un alt pensionar spune că nu ştie ce să mai creadă. "Săracii oameni, este o nefericire. Problema este că fac ca acasă. Au dreptul să aibă un adăpost. Dar există limită. Iar noi nu mai putem să îi ajutăm. Este bine că îi susţin asociaţiile, dar îi încurajează în acelaşi timp", este el de părere.

Aproximativ 20 de poliţişti au sosit marţi după-amiaza în cartier, iar evacuarea a avut loc fără incidente. Locuinţele ocupate ilegal sunt goale, iar intrările sigilate. Pe aceeaşi stradă a mai rămas o singură locuinţă ocupată ilegal.

Prefectura a cazat jumătate dintre familiile evacuate la un hotel, o măsură provizorie, timp de trei seri. "După? Îi aşteaptă strada", declară Carole Bohanne. Ceilalţi români s-au instalat în alt loc, la cort. Unii dintre ei au găsit, potrivit Dal, altă casă pe care să o ocupe ilegal.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici