Phenianul ameninţă cu un "război total", pe fondul exerciţiilor efectuate de SUA şi Coreea de Sud

Phenianul a ameninţat marţi cu un "război total" în peninsula coreeană în cazul producerii celui mai mic incident în timpul tradiţionalelor manevre militare anuale între Statele Unite şi Coreea de Sud, care au început în cursul dimineţii.

1507 afișări
Imaginea articolului Phenianul ameninţă cu un "război total", pe fondul exerciţiilor efectuate de SUA şi Coreea de Sud

Phenianul ameninţă cu un "război total", pe fondul exerciţiilor efectuate de SUA şi Coreea de Sud (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Peninsula coreeană se confruntă cu cea mai gravă criză din istoria sa. Un război total poate fi provocat de cel mai mic incident", a declarat agenţia oficială nord-coreeană KCNA, citând un comentariu publicat în cotidianul partidului comunist Rodong Sinmun.

Aceste manevre între Washington şi Seul, denumite "Freedom Guardian" ("Gardianul Libertăţii"), au început marţi dimineaţa, a anunţat un purtător de cuvânt al Comandamentului forţelor aliate Statele Unite - Coreea de Sud (CFC).

Toate unităţile principale ale CFC participă la aceste manevre, respectiv circa 530.000 de militari sud-coreeni şi 3.000 de soldaţi americani din Statele Unite sau de la bazele acestora din Pacific.

Aceste manevre, care vor dura aproximativ zece zile, urmăresc "să pregătească şi să împiedice orice fel de ameninţări externe, actuale şi viitoare" la adresa Coreei de Sud şi regiunii, a declarat generalul american James D. Thurman, comandantul CFC.

"Aplicăm lecţiile învăţate în Irak şi Afganistan, precum şi pe cele din recentele provocări ale Nordului în peninsulă şi ale exerciţiilor noastre precedente", a adăugat el.

Manevrele au loc în fiecare an şi cele două ţări aliate le califică drept exerciţii obişnuite de apărare, dar Phenianul le condamnă în mod regulat, apreciind că acestea vizează pregătirea unei invazii a nordului peninsulei.

Potrivit Rodong Sinmun, care exprimă vocea regimului comunist de la Phenian, manevrele din acest an urmăresc dezvoltarea capacităţilor de atacare a unităţilor de producţie nucleară şi de rachete pe teritoriul nord-coreean.

"Armata şi poporul nostru nu vor rămâne cu braţele încrucişate în faţa mobilizării masive a soldaţilor de către imperialiştii americani, care ne ameninţă drepturile suverane", a adăugat cotidianul.

Rodong Sinmun acuză Washingtonul că încearcă să aducă războiul în peninsula coreeană, după Afganistan şi Irak pentru a "ieşi dintr-o criză economică ce se înrăutăţeşte".

Potrivit purtătorului de cuvânt al forţei americano-coreene, soldaţii vor fi antrenaţi în timpul acestor exerciţii pentru "un număr mare de misiuni, între care localizarea şi securizarea ameninţărilor chimice, biologice, nucleare şi radiologice".

La începutul lui august, Phenianul a cerut Seulului şi Washingtonului să anuleze aceste manevre, dacă vor dezgheţarea relaţiilor şi denuclearizarea peninsulei coreene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici