Phenianul plănuieşte un nou test nuclear, potrivit unui raport al serviciilor secrete sud-coreene

Coreea de Nord plănuieşte un nou test nuclear în aceeaşi zonă în care a mai făcut astfel de teste în trecut, potrivit unui raport realizat de oficiali din cadrul serviciilor secrete sud-coreene.

159 afișări
Imaginea articolului Phenianul plănuieşte un nou test nuclear, potrivit unui raport al serviciilor secrete sud-coreene

Phenianul plănuieşte un nou test nuclear, potrivit unui raport al serviciilor secrete sud-coreene (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Informaţiile au apărut într-un moment în care Coreea de Nord se pregăteşte să lanseze o rachetă în această săptămână. Potrivit acestora, este foarte probabil ca după lansarea acestei rachete, Phenianul să se folosească de criticile comunităţii internaţionale ca o scuză pentru a realiza un test nuclear la Punggye-ri, în nord-estul ţării, unde a efectuat teste similare în 2006 şi 2009, scrie CNN.

Potrivit raportului serviciilor de informaţii sud-coreene, există imagini satelitare realizate recent care arată stadiile finale ale unui tunel săpat în zonă. Acestea prezintă cantităţi mari de pământ şi nisip la intrarea în tunel, care au crescut cantitativ în martie, potrivit informaţiilor.

Presa oficială nord-coreeană nu a făcut niciun anunţ cu privire la planurile de efectuare a unui nou test nuclear. Doi oficiali americani susţin însă că Statele Unite au, de asemenea, motive să creadă că Phenianul plănuieşte o astfel de acţiune.

"Încă o dată acest lucru arată jocul strălucit prin care ştiu cum să manipuleze lumea", a declarat Andrei Lankov de la Universitatea Kookmin din Seul.

"Dacă lansează o rachetă şi în lunile următoare efectuează cu succes un test nuclear, în special un dispozitiv cu uraniu, vor trimite lumii un mesaj foarte puternic. Acelaşi mesaj pe care au vrut întotdeauna să îl transmită - suntem aici, suntem periculoşi, impredictibili şi este mai bine să tratataţi cu noi oferindu-ne concesii în bani şi alimente", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici