Pietro Parolin, noul "prim-ministru" al Vaticanului, îşi începe mandatul marţi

Pietro Parolin, noul Secretar de Stat de la Vatican, un diplomat de carieră în vârstă de 58 de ani, îşi începe mandatul marţi, alături de papa Francisc, înlocuindu-l pe cardinalul Tarcisio Bertone, adeseori criticat de Curie.

156 afișări
Imaginea articolului Pietro Parolin, noul "prim-ministru" al Vaticanului, îşi începe mandatul marţi

Pietro Parolin, noul Secretar de Stat de la Vatican (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ceremonia de preluare a prerogativelor oficiale a avut loc în jurul prânzului la Vatican, în prezenţa tuturor reprezentanţilor Secretariatului de Stat.

Noul "prim-ministru" al Vaticanului va trebui să îl asiste pe papă în încercarea acestuia de reformare a Bisericii Catolice şi a guvernului acesteia, Curia, pentru care a fost ales în martie.

Foarte tânăr pentru un post de o asemenea importanţă, Pietro Parolin, considerat competent şi deschis, are în faţa lui o carieră lungă şi strălucită.

Nunţiu papal în Venezuela din 2009, unde trebuia să administreze dificilele relaţii dintre Biserică şi preşedintele Hugo Chavez, Pietro Parolin a fost în trecut însărcinat cu rezolvarea unor dosare controversate, precum relaţiile cu Vietnam, cu China şi chestiunea palestiniano-israeliană. El a contribuit la redactarea scrisorii istorice din 2007 adresată de papa Benedict al XVI-lea catolicilor din China, prin care fostul suveran pontif a încercat să dezamorseze conflictul cu regimul comunist din acea ţară.

Cardinalul Tarcisio Bertone, de care Joseph Ratzinger era foarte ataşat după ce l-a numit în această funcţie în 2006, a fost adeseori criticat de Curie. I se reproşa mai ales faptul că nu avea niciun fel de experienţă diplomatică şi că a luat decizii incomode, în special în gestionarea intereselor considerabile ale Bisericii Catolice în Italia. Tarcisio Bertone a fost ţinta multor critici, după ce o serie de documente confidenţiale destinate papei Benedict al XVI-lea au ajuns în presa italiană în 2012, contribuind astfel la declanşarea scandalului denumit "Vatileaks".

Tarcisio Bertone a declarat, cu amărăciune, la începutul lunii septembrie, că a fost victima "corbilor şi a viperelor" de la Vatican.

Potrivit tradiţiei, noul papă îşi începe pontificatul cu Secretarul de Stat al predecesorului său şi îşi alege un nou Secretar de Stat după câteva luni.

Numirea sa în funcţia de Secretar de Stat al Vaticanului a fost salutată de toate taberele implicate în politica de la Vatican.

"Este o alegere excelentă, un om eficient, un bun negociator, foarte echilibrat", a declarat, marţi, la microfonul postului Radio Vatican monseniorul Jean-Louis Tauran, actualul ministru pentru dialogul interreligios şi fost şef al diplomaţiei papei Ioan Paul al II-lea.

Pietro Parolin îşi preia prerogativele într-o perioadă în care papa Francisc vrea să întreprindă o reformă a Curiei, cu ajutorul unui consiliul alcătuit din opt cardinali.

Potrivit specialiştilor, o nouă eră începe la Vatican, odată cu numirea în funcţia de Secretar de Stat a lui Pietro Parolin.

Una dintre ideile susţinute de acest consiliu de opt cardinali ("G8") se referă la reconversia Secretariatului de Stat - devenit sub Benedict al XVI-lea un stat în stat, acuzat că a funcţionat ca un ecran între papă şi lumea exterioară - într-un secretariat al papei, aflat în serviciul acestuia.

Numirea lui Pietro Parolin, care va avea ca principală atribuţie dirijarea diplomaţiei Vaticanului, reînnoadă tradiţia începută în perioada pontificatului lui Ioan Paul al II-lea şi a cardinalului Angelo Sodano, când Sfântul Scaun îşi făcea auzită vocea mult mai puternic în chestiunile internaţionale decât în timpul lui Benedict al XVI-lea.

Secretariatul de Stat va fi menţinut, însă competenţele sale ar putea fi redimensionate.

Coordonarea diverselor servicii ale Curiei ar putea fi plasată în mâinile unui "moderator", care va acţiona în virtutea unui post nou înfiinţat.

Funcţia-cheie de Secretar de Stat rămâne astfel ocupată de un prelat italian, aşa cum cere subtilul echilibru care domneşte în administraţia de la Vatican.

Papa Francisc a declarat în interviurile pe care le-a acordat că, deşi are un temperament autoritar, ştie să îşi delege atribuţiile acelor prelaţi în care are încredere totală. El a spus, totodată, că preferă să aibă un colaborator franc, care îşi exprimă uneori dezacordul, decât un colaborator care îl flatează în faţă, dar care îl critică imediat după ce îi întoarce spatele.

În momentul numirii lui Pietro Parolin, la începutul lunii septembrie, site-ul Vatican Insider a comentat: "Papa Francisc recâştigă cu rapiditate poziţiile pierdute pe eşicherul mondial. Curia încetează să mai fie o curte şi redevine o curea de transmisie a «input-urilor» papale".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici