Pledoarie împotriva democraţiei de tip occidental într-un cotidian chinez

Democraţia de tip occidental este o "capcană" pe care China trebuie să o evite, a avertizat luni Cotidianul Poporului, organismul Partidului Comunist Chinez (PCC), la câteva zile după comemorarea a 25 de ani de la reprimarea sângeroasă a "primăverii de la Beijing" în favoarea democratizării ţării.

99 afișări
Imaginea articolului Pledoarie împotriva democraţiei de tip occidental într-un cotidian chinez

Pledoarie împotriva democraţiei de tip occidental într-un cotidian chinez (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"«Politica străzii» conduce adeseori la dezordine şi chiar la război civil", a afirmat un editorialist al cotidianului, Mi Bohua.

Potrivit lui, "din Orientul Mijlociu şi până în Africa de Nord sau din Ucraina până în Thailanda, toate (aceste ţări), fără excepţie, au fost antrenate pe calea «democraţiei de tip occidental» şi toate au văzut politica de stradă evoluând de la mitinguri la manifestaţii, până la un conflict armat".

Şi în majoritatea ţărilor afectate de aceste mişcări, a continuat editorialistul PCC, "au fost implicate forţele americane sau occidentale, în mod deschis sau în culise".

Editorialistul s-a ferit de orice aluzie la imensul val de manifestaţii din primăvara lui 1989, iniţiat de studenţi, în favoarea democraţiei şi împotriva corupţiei în China.

Declaraţiile sale au loc la câteva zile după comemorarea, la 4 iunie, a 25 de ani de la zdrobirea mişcării de către armată.

Ca semn al nervozităţii regimului, câteva zeci de jurişti, jurnalişti, părinţi ai victimelor şi apărători ai drepturilor omului au fost încarceraţi sau reduşi la tăcere în apropierea acestui moment.

Într-un discurs rostit în aprilie în timpul unei călătorii oficiale în Germania, actualul preşedinte Xi Jinping a afirmat că China a experimentat în trecut sistemul parlamentar şi pluripartidismul, dar că "nimic din toate acestea nu a mers".

"În cele din urmă, China a luat calea socialistă", a adăugat preşedintele chinez.

"Cum altfel ar fi putut avea China pace şi prosperitate?", se întreabă editorialistul Cotidianului Poporului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici