Poliţia americană se teme de represalii după moartea lui Osama ben Laden

Statele Unite au emis, luni, o avertizare pentru forţele lor de ordine, apreciind că moartea lui Osama ben Laden riscă să declanşeze represalii pe teritoriul american şi în străinătate.

406 afișări
Imaginea articolului Poliţia americană se teme de represalii după moartea lui Osama ben Laden

Poliţia americană se teme de represalii după moartea lui Osama ben Laden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În acest buletin al Departamentului pentru Securitate Internă, adresat doar responsabililor de securitate, dar a cărui copie a fost obţinută de AFP, se poate citi că "serviciile de informaţii americane apreciază că moartea liderului Al-Qaida ar putea genera atentate pe teritoriul american şi împotriva intereselor americane şi occidentale din lumea întreagă".

Leon Panetta, directorul CIA care urmează să preia conducerea Pentagonului în această vară, a confirmat luni că grupări extremiste vor încerca "foarte probabil" să îl răzbune pe liderul lor.

În afara teritoriului american, "cea mai puternică reacţie este de aşteptat în Asia de Sud", detaliază departamentul în buletinul său, evocând membri Al-Qaida din zonele tribale ale Pakistanului.

Dar, a adăugat el, atentatele pot, de asemenea, să vizeze "şi alte zone, între care Europa", la iniţiativa grupărilor afiliate Al-Qaida sau a unor persoane individuale care apără principiile reţelei extremiste.

"Alte regiuni cu risc ridicat sunt cele unde se află bastioane ale Al-Qaida, ca Orientul Mijlociu, Africa şi Asia de Sud-Est", adaugă departamentul, înfiinţat după atentatele din 11 septembrie.

În schimb, "serviciile de informaţii americane nu dispun de o listă a ţintelor Al-Qaida în Statele Unite". Dar, aminteşte el, "istoria comploturilor reţelei arată că va trebui să fim deosebit de atenţi la ţinte simbolice, economice şi transporturi". Departamentul adaugă că "nu exclude posibilitatea unor atentate de calibru redus".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici